Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/den-eviga-frukostfragan/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Den eviga frukostfrågan

Blogginlägg  

”Vad ska jag äta till frukost om kolhydraterna går bort?”

När mackan, frukostflingorna, sconesen och den vanliga risgryns- eller havregröten går bort är det lätt att känna sig fantasilös och opepp. Inspirationen tryter. Och som vi alla vet är ju detta särskilt problematiskt under tidiga morgnar, när man helst bara vill gå som en robot till kylskåpet och slänga ihop något väldigt fort. Man är yrvaken, trött och hungrig. Man vill inte behöva tänka.

Min sambo har precis börjat äta LCHF-inriktat, vilket är jätteroligt. Han är redan oerhört matintresserad (en sådan person som läser kokböcker innan han somnar) och genuint nyfiken på nya alternativ och kombinationer. Så nu kommer de vanliga frågorna och funderingarna, när även han lägger om kosten: ”Men vad ska man äta till frukost då?”.

Visst kan vi ersätta brödet med LCHF-bröd, köra nötmüsli i stället för cornflakes och fröknäcke i stället för vanligt knäckebröd. Det är gott och jättebra. Men det handlar också om att tänka om helt: våga äta rester till frukost, ”riktig mat”, eller bara göra en stor kopp kaffe men med grädde och kokosfett i.

Det bästa sättet att komma igång tror jag är att lista 4-5 enkla frukostar som man vet går snabbt och enkelt att göra – och så bestämmer man sig för att köra på dem ett tag, tills man fått in vanan. Det kan vara fettkaffe, kesoplättar, omelett, lite rester från gårdagen eller bara kokt ägg och skivad avokado. Eller varför inte en fetare smoothie på grädde eller turkisk yoghurt? Huvudsaken är att det är en frukost som blir av, och det blir den om den är
1) Enkel & snabb
2) Mättande
3) God

För det är något visst med frukosten. Jag vet inte om det är att vi är extra mycket vanemänniskor på morgonen, eller om frukostvanorna är så djupt rotade i oss och vår kultur (”fil med müsli, cornflakes med mjölk, limpa med ost”) – men innan hjärnan fungerar vill vi bara ha vår frukost, och det NU.

Vilken är din standardfrukost? Kommentera gärna nedan!

(Visited 1 101 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!