Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/dont-mention-war-var-radd-om-julefriden/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Don´t mention the war! Var rädd om julefriden…

Aktuellt  

1411462781658_wps_8_basil_fawlty_john_cleese_

Det är bara några dagar till jul och säkert kommer detta med kost och ätvanor upp bordet när släkten är samlad. Och då vill man inte störa julefriden i onödan. Så ligg lågt!
Jag har inte för vana att missionera om LCHF i sociala sammanhang – varken bland nära och kära eller bland ”löst” folk. Men det händer ibland att andra verkligen vill diskutera mina matvanor.
Ett par av mina närmaste vänninor är minst sagt skeptiska till LCHF och senast fick jag höra: Hur kan du jobba för något som står så nära kött-industrin? Undertonen var ganska allvarlig och i mina öron lät det nästan som krigs-industrin.

Här är en krönika som jag skrev tidigare i år i tidningen Matkärlek. Den tål att läsas om i dessa tider.
Det får bli min julklapp till er alla där ute som känner att ni behöver lite ammunition när kritiska röster haglar över er…
”Det finns för- och nackdelar med allt. Till och med en hållbar livsstil som paleo och LCHF har sina avigsidor. För nog är det inte alltid en dans på rosor att äta ren och naturlig mat som vi är skapta för. Varför?
Jo: Du blir en jobbig människa! Folk i din omgivning kommer att försöka stämpla dig som avvikare eftersom de blir provocerade över dina nya matvanor. Särskilt om du valt att lägga om kosten utan särskilda skäl – utan att vara sjuk, överviktig eller har någon allergi. Du slutar med bröd och socker, som många håller så kärt, men äter smör i stora lass. De kommer att reagera.
Du blir nästan aldrig sjuk! Du slipper paltkoma efter maten och håller dig mätt och nöjd långt efter varje måltid. Du får också ett besynnerligt tillskott av energi – Duracell blir ditt nya mellannamn. Det här med att fika och vila på jobbet känns plötsligt onödigt, och efter ett tag märker du även hur förkylningar, värk och inflammationer blivit ett minne blott.
Du blir en glädjedödare! Fredagsmys och lördagsgodis är närmast heligt för oss svenskar. När du tackar nej till öl, chips och sötsaker kommer andra att tolka det som om du missunnar dem livets goda. Men du är ju inte ens sugen? Nej, ligg lågt med det …
Det blir jobbigt att handla mat! Du blir fysiskt illamående när du närmar dig brödavdelningen och hyllorna med frukostflingor. Allt detta socker … Men stå på dig. Det som sticker i ögonen på andra gör gott i din kropp och själ. Våga lita till din egen kropp och hälsa, så kommer du att inspirera din omgivning!”

 

(Visited 316 times, 1 visits today)

Relaterat innehåll

Tagga ner, det är ju bara jul!

Det börjar likna jul. Det är bara några dagar kvar till julafton. Men jag tänker inte mässa om alla måsten ska hinnas med.  Utan i stället komma med j...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!