Efterrätt till frukost? Varför inte!
BlogginläggVad är det för skillnad på ”riktig” mat och efterrätt?
Nudlar, pulvermos eller snabbmakaroner har aldrig varit min grej. Inte ens innan jag gick över till min Paleo-, och LCHF-liknande kost. Maten jag åt skulle vara god och av bra kvalitet. Det var inte det som var min last – det var efterrätter! Jag har alltid älskat efterrätter. Dumle, chokladmousse, glass och arraksbollar. En massa skräp slank ned.
Trots att jag alltid har haft ett stort intresse (och en viss fallenhet faktiskt!) för matlagning, så har området bakning varit ett nödvändigt ont som man varit tvungen att genomgå vid festliga tillfällen. Bakning var dock aldrig festligt i min mening. Kladdigt, långsamt och söligt tyckte jag. För att inte tala om hur jobbigt det är att stänga av brandlarmet jämt.
Men saker kan förändras! Så som bagarglädje. Uppenbarligen. Kladd och söl är mjukt och härligt, och tid finns det gott om. Numera är kylen full av chocosmack, hallonglädje, mintchokladbollar och diverse andra experiment. Dessa äts även till frukost. Ja visst minsann! Ibland. Okej, liiite oftare än ibland! Gott! Gott utan socker. Gott som kan klassas som riktig mat. Gott som är gjort på ägg, ghee, kokosolja, smör, kakao, kokos, nötter, kollagen, gelatin, äkta vanilj, rödbetor, morötter, gurka, zucchini, bär och fröer. Så är det någon skillnad på ”riktig mat” och efterrätt? Egentligen!
Nedan kommer ett recept på en av mina favoritfrukostar; Chocosmack! Njut med gott samvete, chocosmack innehåller nämligen mängder med fina grejer.
(Bilden är tagen innan moussen har hunnit stelna till ordentligt, och därför är den ganska så kornig från chiafröna. Får den stå ett par timmar i kylen så blir den istället krämig och slät! Jag kunde dock inte vänta i vanlig ordning.)
2-3 portioner:
2 hela ägg
3 stycken äggulor
120 g smör
6 msk kokosolja (jag tog 4 msk vanlig kokosolja och 2 stycken MCT olja)
2-4 msk kakao
2 tsk vanilj
1 tsk glycin
En liiiten nypa salt
ca 1 dl vatten
3 msk chiafrön
–> Kör allt förutom chiafrön och vatten i en matberedare till en jämn smet (vilket tar en bra stund, men veva på bara så blir det bra). Häll på vattnet under omrörning. Rör därefter ner chiafrön och häll upp smeten i serveringsskålar, eller i en bunke och kyl.
Innehåll: 90% fett, 7% protein, 1% kolhydrater och 2% fibrer
Jag använder sällan socker eller sockerimitatörer, men tycker du att det behövs så är det helt frivilligt och upp till var och en 🙂
/M