Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/forsta-glassen-med-viol/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Första glassen med viol

Blogginlägg  

DSC_2834

Just nu kan man i södra och mellersta Sverige hitta denna lilla blomma, luktviolen. Om man har en gammal trädgård eller beger sig ut i skog och mark ser man på marken lila klungor av den fina blomman. Den luktar och smakar precis som tablettasken viol och kan användas som dekoration till bakverk. Vanligvis kanderas den. Violen växer på några ställen i vår trädgård. Till en början var jag inte medveten om att det var luktviol. Jag trodde det var en luktfri sort, men när jag till sist smakade på den förstod jag att det var en riktig luktviol. Vi har troligtvis en vild sort i trädgården och den har inte lika stark doft som den framodlade.

DSC_2839Inspirerad av det fina vårvädret beslutade jag mig för att göra glass.

DSC_2851Jag gjorde en enkel vaniljglass för jag ville se om violsmaken skulle komma fram. Den kan sedan smaksättas på olika vis. Jag har en liten glassmaskin, men eftersom det är gräddglass brukar det gå bra att göra den utan maskin. Man rör om några gånger i timmen när glassen står i frysen.

2-3 portioner

2 äggulor

lite vaniljpulver, eller från vaniljstång

1 msk stevia strö eller valfri sötning

1 3/4 dl vispgrädde

Man börjar med att vispa ägg och sötning. Vispgrädden vispas för sig själv med vaniljen. Så blandar man ägg med grädde och häller smeten i glassmaskinen eller plastbunken.

Världens godaste strössel är rostad mandelspån. Jag stekte den i stekte den i smör tills den fått färg. Recept på den lilla kakan kommer vid ett annat tillfälle.

 

(Visited 1 090 times, 2 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!