Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/kan-ratt-mat-oka-chansen-att-bli-gravid/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Kan rätt mat öka chansen att bli gravid?

Blogginlägg  

Jag har höga tankar om mat och tror att rätt mat kan hjälpa vid diverse olika kroppsproblem. Men kan det hjälpa att tänka på vad man äter för att lättare bli gravid?
Ja, till och med chansen att bli gravid kan öka med rätt mat. Jag ska försöka förklara så gott jag kan. Är du inte intresserad av ämnet så kanske du inte fortsätter läsa nu, men då vill jag be dig att ändå dela det här inlägget. Det finns många par som har önskan om barn och för deras skull hoppas jag att ni vill sprida detta inlägg.

Vi börjar från början. Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en diagnos som består av cystor på äggstockarna (polycystiska ovarier, vilket ger förkortningen PCO) samt hormonrubbning (det hela blir då ett syndrom, vilket då ger PCOS).
5-15 % av kvinnor i fertil ålder har PCOS och diagnosen är troligen den vanligaste orsaken till ofrivillig barnlöshet.
Vissa märker av diagnosen pga mensrubbning, ökad kroppsbehåring och viktökning, medan andra inte märker av något fram till dess att man försöker bli gravid.

Det intressanta med PCOS och kopplingen till mat är själva hormonrubbningen. Hormoner är krångliga små saker som styr oerhört mycket i vår kropp. Det handlar om allt från känshormoner till hormoner som reglerar ämnesomsättning och blodsockernivåer.
Vid PCOS förkommer ofta höga nivåer av fritt testosteron, vilket rubbar de kvinnliga hormonerna och därmed kan minska chansen att bli gravid. Insulinnivåerna är ofta högre och glukoskänsligheten minskad. Höga insulinnivåer stimulerar äggstockarna att producera mer testosteron, vilket då bidrar till att rubba den kvinnliga hormonbalansen.

Så vad var det jag skrev i det krångliga stycket ovan? Om man sammanfattar det hela kan man säga att PCOS innebär att kroppens funktion att hantera socker i blodet är nedsatt.

Övervikt finns hos 50 % av alla kvinnor med PCOS. Ett av de vanligaste råden en patient med PCOS får är att gå ner i vikt. Då minskar insulinkänsligheten och de kvinnliga hormonerna kommer i balans.
Jag förstår det goda rådet, men tycker inte om hur det oftast uttrycks.
Har man PCOS och därmed höga nivåer av fritt testosteron blir man ofta hungrig och sötsugen. De förutsättningarna gör de inte så lätt att äta mindre och röra på sig mer, som ofta förespråkas.

Så nu till det intressanta.

De finns två små studier som visat lovande resultat gällande lågkolhydratkost och PCOS.
Insulinkänsligheten ökade och i en av studierna var de några som lyckades bli gravida under studiens gång.
Egentligen krävs det mer forskning för att kunna dra någon slutsats, men ibland får man använda sig av det lilla som finns.

Om du har PCOS och önskar bli gravid är mitt råd till dig att balansera dina insulinnåver, för att på så sätt få balans på de kvinnliga hormonerna.
Du kan välja att äta någon form av lågkolhydratkost. Varken du väljer LCHF, måttlig lågkolhydratkost eller paleo så minskas kolhydraterna ner kraftigt. Vissa förespråkar en låg GI-kost vid PCOS, och ja, det kanske hjälper lite också.
Nyckeln för att komma till rätta med PCOS är enligt mig att balansera blodsockernivåerna. Minska ner eller sluta med socker och vitt mjöl och öka mängden grönsaker och fett i maten. Då kan du hålla hormonerna mer i styr, samtidigt som du kan minska i vikt utan att vara hungrig.

Att äta rätt kan hjälpa dig att bli gravid, särskilt om du lider av PCOS.
Jag hoppas att texten kan hjälpa just dig som önskar bli gravid.
Stort lycka till!

/Theres

Referenser
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Polycystiskt-ovarialsyndrom—PCOS/

https://www.sfog.se/media/195309/m_n.d.10.00.hirschberg.pdf

The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: A pilot study.

A lower-carbohydrate, higher-fat diet reduces abdominal and intermuscular fat and increases insulin sensitivity in adults at risk of type 2 diabetes.

(Visited 2 147 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!