Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/min-mammas-resa/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Min Mammas Resa

Blogginlägg  

Jag är otroligt stolt över min mamma. Över vad hon har gjort för sin hälsa det senaste halvåret. Vilka livsstilsförändringar hon har gjort och vilka resultat det har gett! Jag ska ta det från början.

Min 59-åriga mamma har så länge jag och min bror kan minnas alltid varit kraftig. Hon var ensamstående mamma med oss då vår pappa gick bort när vi var några år gamla. Hon kämpade på för att ge oss en bra uppväxt och försökte så mycket som möjligt att laga mat från grunden. Det fanns egentligen aldrig speciellt mycket socker i vårt hem. Dock bidrog stress, kvällsätande och lite för mycket blodsockerhöjande kolhydrater till en smygande viktuppgång över åren. Till sina 170 cm hade mammas normalvikt tidigare i livet legat runt 70-75 kg men nu i somras 2015 nådde vikten en toppnotering på 98 kg.

Man säger väl att det inte är så lätt att frälsa sina egna. Jag tror verkligen att man själv måste vara redo för en livsstilsförändring, det är svårt att hjälpa någon nära anhörig med tjat och påtryckningar. I somras nådde mamma den punkten att hon var redo. I samband med att hon sökte vårdcentralen för svår huvudvärk upptäcktes skyhögt blodtryck och förhöjt blodsocker. Läkaren började prata om förstadium till diabetes och ville sätta in diabetesläkemedlet Metformin samt blodtryckssänkande mediciner. Mamma såg att det var samma blodtryckssänkande tabletter som min 89-åriga morfar äter och det hade hon svårt att acceptera. Hon kände sig inte tillräckligt gammal för att börja med läkemedel.  Min mamma kan vara ordentligt envis när det gäller och bestämde sig för att faktiskt klara sig utan tabletterna! Hon hämtade inte ens ut dem…(Detta är ingen rekommendation till andra, det är viktigt att ha en dialog med sin läkare, medicinen kan vara livsviktig. Detta är min mammas val och det gick bra för henne) Istället började hon med lågkolhydratkost och motion.

 

Som ni ser hände det mycket med vikten och långtidssockret (HbA1c) på kort tid... HbA1c – eller "långtidssocker" – speglar hur blodsockret varit i genomsnitt under cirka två till tre månader före provtagningen.För personer över 50 år utan diabetes är 31 – 46 mmol/mol normalt.

Som ni ser hände det mycket med vikten och långtidssockret (HbA1c) på kort tid… HbA1c – eller ”långtidssocker” – speglar hur blodsockret varit i genomsnitt under cirka två till tre månader före provtagningen.För personer över 50 år utan diabetes är 31 – 46 mmol/mol normalt.

Tidigare hade hon läst Ett Sötare Blod och Matrevolutionen och förstod vad hon behövde göra. Jag skrev en lista till henne med vad hon borde äta och vad hon skulle undvika. Till en början minskade hon portionerna, från kanske fyra potatisar till två. Ingenting hände med vikten. Jag rekommenderade henne att helt ta bort potatis, knäckebröd och frukt, de kolhydratkällor hon annars mest konsumerade och lägga till mer fett. När hon började äta strikt lågkolhydratkost gick det snabbt med vikten. Hon promenerade mycket, ca 1 mil om dagen och la till periodisk fasta (liknande 16:8) några gånger i veckan.  Hon bytte öl till ramlösa och njuter av något glas vin till festliga tillfällen ibland. I början saknade hon mjölken i kaffet, knäckebröd och färskpotatis. Nu planerar hon att baka sitt eget fröknäckebröd.

Numera äter mamma två-tre gånger per dag. Hon äter fisk nästan dagligen då hon bor på västkusten och använder en hel del kokosmjölk, grädde, ost och olivolja. Hon äter ca 30 gram nötter några gånger i veckan. Hon tycker också om kött och kyckling. Hon älskar grönsaker och någon gång ibland tar hon lite bär. I början var hon mer försiktig med mejeriprodukter men har lagt till fet naturell yoghurt några gånger i veckan när hon nu börjar närma sig målvikten. Idag väger hon 77 kg och har satt 70 kg som mål. Så lite har hon inte vägt på 20 år.

Mamma är mest kritiskt till att sjukvården så enkelt och självklart skrev ut mediciner så snabbt. Utan att börja med livsstilsförändring och utan särskilt stor tilltro till att hon skulle lyckas så bra med en livsstilsförändring.

Förstår ni hur stolt jag är över min mamma? Nu har hon gjort allt hon kan för att minska risken för diabetes och hjärt- kärlsjukdom. Hon följer med mig på LCHF-kryssningen i februari och hon ser framemot att träffa andra glada människor som också har insett att man kan äta sig mätt på god mat och samtidigt få en bättre hälsa.

 

/Eva

(Visited 3 402 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!