Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/nar-blev-halsa-extremt/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

När blev hälsa extremt?

Blogginlägg  

Jag lyssnar en hel del på poddar i min telefon. Det finns en hel uppsjö med härliga och inspirerande poddar om allt mellan himmel och jord. Om du inte redan upptäckt denna “podd-skatt” så rekommenderar jag dig verkligen att utforska den. Jag lyssnar när jag kör bil, när jag är ute och går, när jag diskar, ja det finns massa tillfällen varje dag som kan förgyllas av en härlig podd!

Igår så lyssnade jag på en podd med en stor profil och bloggare inom hälsa och träning. Det var en bra intervju och ett intressant samtal att lyssna på men det var en sak som jag inte riktigt kunde släppa efter lyssnandet.

Hälsoprofilen berättade att hon medveten i sitt bloggande med jämna mellanrum la upp bilder och inlägg med kakor, bullar, fika och liknande för att väga upp och kompensera mot inlägg med mer hälsosam mat, träning osv. Det menade hon var för att kompensera och inte bli för extrem och därmed uppmuntra till hälsohets med faror som ätstörningar, ortorexi osv.

Alltså hallå, det går inte ihop i min värld. Kompensera och jämna ut hälsosamma val med mindre hälsosamma för att inte blir för extrem? Varför är det idag så provocerande att välja hälsa och att göra hälsosamma val? Varför är hälsa extremt? Är inte frukost-glukos sirap och färgämnen som påverkar våra nervsystem det som verkligen är extremt och bör kompenseras med bättre val?

Ett argument som hon la fram (och som jag inte säger emot) är att det finns så många lättpåverkade tjejer och kvinnor där ute som hela tiden vill mer och mer och bara bli bättre. Och att det då kan bli en ond spiral som leder till träningshets och ätstörningar. Den risken finns absolut, det säger jag inget om.

Men när profiler inom just hälsa lägger upp bullfika och fredagsmys i var och vartannat inlägg, så känner jag att det inte är helt oproblematiskt. Jag anser jag att gruppen av människor som väger för mycket är avsevärt många fler än de som väger för lite. När en överviktig person (att väga för mycket är inte hälsosamt vare sig fysiskt eller psykiskt, det går inte att komma ifrån) ser de här inläggen med att det är ok att “unna sig”, eller snarare att man bör för att inte bli för extrem, vad händer då? Jo, då får ju han eller hon ett godkännande på att fortsätta med sitt mys i form av kakor med härdat fett, godis med fruktos-glukossirap och läsk med färgämnen som påverkar vårt nervsystem. Är det bara jag som känner att det tänket är helt sjukt?!

Inte ser man en bakbloggare lägga upp nyttiga recept utan socker och mjöl för att kompensera och inte bli för extrem åt det ohälosama hållet och för att undvika att dess läsare äter för mycket kakor? Var är egentligen skillnaden gentemot att en hälsobloggare ska kompensera för att inte bli för extrem?

Var och varannan ungdom idag har love handles och hängmage. 30åriga småbarnsföräldrar är större än aldrig förr. Behöver vi verkligen intalas att vi ska unna oss för att inte bli för extremt hälsosamma? Hade det varit så farligt för gemene man att få höra att lite mindre unnande kanske kunde vara riktigt bra?

Tänk om fler kunde få slippa blodsockertoppar, sötsug, dåligt flås, tighta jeans och istället får känna hur det är att må riktigt bra? Det höjer livskvalitén mångt mycket mer än en extra bulle till fikat. Det är en sak som är säker!

Lämna gärna en kommentar med dina tankar kring ämnet! Om du gillade inlägget så dela gärna vidare på dina sociala medier för att hjälpa till att sprida vidare.

Tyvärr har jag ingen källa till den här bilden (hittade den på nätet för längesen och har sparat den i min telefon). Men visst är den klockren?

 

(Visited 265 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!