Magnus och Jenny bjuder på bästa paleo
Just nuMagnus och Jenny Andersson – paret bakom en av Sveriges största paleobloggar Under Vårt Tak bjuder på två av sina smarrrigaste paleorecept. I Matkärlek berättar de om hur det kommer sig att de snöade in på paleo.

FOTO CECILIA SAND
”Egentligen var det av en ren slump som de kom i kontakt med paleo. Magnus hade haft svåra magproblem under en längre tid när han och Jenny, som båda har ett brinnande intresse för kost och hälsa, hörde triathleten Jonas Colting berätta om stenålderskost.
Det Colting sa lät logiskt – om hur människan är byggd för att äta ren och naturlig kost, om att vi mår sämre av spannmål och socker och blir trötta och hängiga av blodsockerdippar. Så logiskt och inspirerande att Magnus och Jenny bestämde sig för att prova.
– Det skulle vara ett experiment. Jag hade träffat flera dietister och gått på mängder av läkarbesök för min IBS utan resultat och kände att jag inte hade något att förlora. Så vi läste allt vi kom över på nätet om paleo och köpte hem nya råvaror. Jag hade aldrig anat att förändringen skulle komma så snabbt, säger Magnus.
Mjölmat en bytt es ut mot färska grönsaker, kött, fisk, fågel och ägg. Redan efter någon vecka märkte Magnus skillnad i kroppen. Från att ha varit sängliggande av smärtor och med uppsvullen mage efter i stort sett varje måltid på grund av sin IBS var magen plötsligt lugnare. Den vanliga tröttheten tycktes bortblåst och han kände sig piggare och mer energisk.
– Först tänkte vi att det måste vara en tillfällighet. Att det kunde bero på en kombination av faktorer eller andra förändringar vi gjort på sistone. Det var nästan för bra för att vara sant. Men förbättringen höll i sig även de kommande veckorna och efter ett par månader insåg vi att det bara blev bättre och bättre, säger Jenny.
Även hon märkte skillnad. Trots att hon inte haft samma problematik eller sjukdomsbild som Magnus kände hon hur hon också fick mer energi, att humörsvängningarna minskade och att hon tappade flera kilon i vikt. Den nya bloggen som de precis hade startat tillsammans för att berätta om sitt nyköpta hus på landet kom allt mer att handla om paleokosten.
– Det var i oktober 2011, vi hade precis köpt nytt hus här i Sätila utanför Göteborg och startade bloggen ”Under Vårt Tak”. Det var inte alls meningen att vi skulle skriva om vad vi åt, det bara blev så. Snart fick vi en väldig anstormning av läsare som hörde av sig på mejl och frågade efter recept och tips. Då föddes idén om att samla recepten på maten vi lagade. Receptbanken Pal eoskafferiet har sedan dess vuxit snabbt och blivit en del av bloggen som fortfarande heter Under Vårt Tak. Bloggen är i dag en av Sveriges största paleobloggar.
För att ha tid att administrera den har Magnus bytt sitt jobb på ett elektronikföretag och i vår ska även Jenny gå på tjänstledighet för att satsa helhjärtat på bloggen. De har utbildat sig till licensierade kostrådgivare inom paleo hos MF Gruppen och erbjuder bland annat kostrådgivning på nätet. – Det kändes häftigt att förstå teorin bakom den förändring vi själva hade upplevt i våra kroppar – en aha-upplevelse ner på cellnivå. Även om vi vet av egen erfarenhet att paleo fungerar kan vi ge mer tyngd åt bloggen med en utbildning i ryggen, säger Jenny.
Under Vårt Tak skriver om paleo som livsstil och bjuder på allt från vardagsrecept och middagar till efterrätter,festmåltider och bakverk. Ambitionen är att visa hur enkelt det är att laga bra och hälsosam mat och att paleo inte bara handlar om att äta frukt och nötter, vilket de menar är en vanlig missuppfattning.
– Det finns så otroligt mycket gott att äta. Basen i vårt skafferi är kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, grönsaker och rotfrukter. Vi försöker äta efter säsong och njuta extra av de råvaror som finns att tillgå just för stunden. Nu är det mycket rotfrukter, kål, kött och fisk medan det på våren blir mer nya fina primörer, säger Jenny.
– Tyvärr kämpar många med långa och krångliga recept, men det behöver inte vara så avancerat. Gör det enkelt och laga en god köttbit med ugnsrostade rotfrukter, eller fisk med en sallad till. Är det något du verkligen ska ta bort så är det vetemjölet. Det gör stor skillnad för hälsan och kommer sporra dig att utforska mer, säger Magnus.
Det viktiga är att fokusera på allt man kan äta i stället för det man ska undvika. Därför bör man inte byta ut en tidigare favorit mot något substitut, menar Jenny. Från att ha varit hängiven ostfantast och inbitet sockertroll känner hon inget sug längre och har slutat småäta. Skildringarna på bloggen inspirerar många och hon och Magnus får ofta mejl från läsare som upplever samma hälsovinster.
– När någon som närmar sig 60 år hör av sig och berättar att hon kunnat sluta med sina mediciner efter alla dessa år tack vare sin nya kost känns det fantastiskt. Det är ju hemskt att man ska behöva gå ett helt liv och må dåligt innan man upptäcker hur enkelt det är att må bättre, säger Magnus.
– Paleo ger mig motivation. Vi har aldrig ätit såhär god mat innan. Det har blivit en hel livsstil för oss att ta hand om och utveckla oss själva. Eländet med magproblemen vill jag aldrig gå tillbaka till.
Intervjun med Magnus och Jenny publicerades i tidningen Matkärlek 2015/6.
Paleokost, eller stenålderskost, har fått sitt namn av den första perioden i människans historia paleolitikum vilket betyder äldre stenåldern. Tanken är att äta en ren och naturlig kost som efterliknar den vi ätit under miljoner år då vi var jägare och samlare, och undvika processad mat, spannmål, mejeriprodukter, baljväxter och socker. I stället består kosten av grönsaker, rotsaker, frukt, bär, kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, nötter och frön.