Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/semester-karlek-i-form-av-socker/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Semester – kärlek i form av socker?

Blogginlägg  

Så här i semestertider ska vi mysa och unna oss lite extra. Jag tycker absolut att vi ska låta semesterdagarna skilja sig från vardagen och mysa till det lite extra och unna oss sådant som vi inte gör till vardags. Men det känns som om sommarveckorna allt mer blir ett enda långt socker-mys. Det är fika på stranden, glass i affären, kaka hos mormor, godis på Liseberg och så vidare. Men visst är vi väl värda lite extra nu när vi är lediga? 

Jag tror vi är ute på hal is om vi som vuxna lär våra barn att det där lilla extra alltid ska vara i form av socker. Det handlar inte bara om att våra barn riskerar övervikt, problem med karies eller andra hälsoproblem, utan något som jag anser är ännu värre. Nämligen att vi lär våra barn att associera känslor, värme och kärlek med socker.

Vi myser med kakor på stranden, unnar oss en glass på utflykten, bakar en paj med de nyplockade jordgubbarna och på semestern får man faktiskt unna sig socker-flingor till frukost. 

Det är ett beteende och tankemönster som sätter sig i ryggraden och följer med barnen in i vuxenvärlden. När vi är glada och firar så unnar vi oss något gott och när vi är ledsna eller besvikna så tröstar vi oss med något gott.

Jag menar inte att man inte får äta glass på semestern eller fika med vänner och att vi ska knapra på morötter hela semestern. Absolut inte. M E N jag menar att vi bör tänka till. Ska barnen verkligen ha en glass som mellanmål en torsdag eller måste vi ta med oss kakor eller risi frutti till stranden varje gång? Det är lätt att det blir mys hela veckan lång och det kan vi nog alla enas om inte är något att eftersträva.

Semestern är ett perfekt tillfälle att ägna mer kvalitetstid åt vänner och familj och göra sådant som man annars inte hinner. Unna sig att skapa minnen att plocka fram en regnig dag i november. Mysa genom att göra sådant med dina barn eller vänner som vi till vardags inte har tid med.

Men måste det vara i form av en ökat sockerintag? Jag vill att mina barn ska växa upp och associera ledighet och tid tillsammans med kul saker, med aktiviteter tillsammans med vänner och familj. Socker får de i sig så det räcker ändå, det är inget jag behöver ge dem extra på sommaren. Mer tid med sina föräldrar i lek och olika aktiviteter tror jag dock inget barn kan få för mycket av.

Annika

Barn_socker_2

 

(Bild källa: https://www.folktandvardengavleborg.se)

 

 

(Visited 421 times, 2 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!