Sjunger höstens och rödbetans lov

Blogginlägg  

Underbara höstsaker

Underbara höstsaker


Mitten av oktober och solen skiner äntligen flera dagar i rad. Total lycka! Känner mig redo för nya utmaningar. September tog med sig regn i veckor här hos oss och gav mig en eländig virusinfektion som varade ännu längre. Alla vill väl bli snabbt friska?

Har nog prövat alla huskurer för hals och hosta som finns! Varmt eller ljummet vatten med honung, vitlök, ingefära, citron i parti och minut, oreganoolja, chaga-thé, ja listan kan bli lång. Ingen av kurerna fungerade tillfredsställande mot just detta virus i alla fall! Men en trevlig och positiv sak upptäckte jag i alla fall, nämligen den att choklad/kakao är hostdämpande! Kakao innehåller bromin och är lugnande och dämpande i uppretade luftvägar. Hade jag nog inte trott på förr – men det fungerade!

Jag ville hur som helst testa att äta och dricka mera ”grönt” och probiotika för att ge kroppen en hjälp att komma i form snabbare igen.
Passade därför utmärkt att jag precis fått ärva en råsaftscentrifug av min mor-” en mojäng hon aldrig använt”. En riktigt trevligt köksredskap. Det är så roligt att komponera rotfruktsjuicer med äpplen eller andra frukter. Sista veckan har jag druckit ett stort glas ”rödbetsjuice” tillsammans med grötfrukosten varje morgon! Men om jag ska vara ärlig så fick morötter och ett svenskt äpple från trädgården också följa med.
Rödbetan i sig själv har en väldigt kraftig jord- och mineralsmak, lite kärv. Men blandar man den med frukt, bär och morötter får man goda fräscha smaker.

Rödbetan är fenomenal för hela kroppen, bra för hjärtat och blodkärlen, blodcirkulationen, ämnesomsättningen, matsmältning samt syreupptagning till muskler och viktigast av allt: kroppens celluppbyggnad. Rödbetan innehåller mängder av mineraler och vitaminer, framförallt C- och B-vitamin och folsyra som hjälper nyproduktion av celler. Lätt att variera och äta med det mesta som råriven! Just nu går det en påse veckan med ekologiska rödbetor till juice och råkost.

Men en sak som jag undrar över och slänger frågan till er läsare nu: Vad kan man göra för gott med rotfruktssresterna?
Jag är idel öra! Tveka inte att mejla mig förslag till asabergman@outlook.com
Jag skulle vilja ha tips på ett riktigt gott mjukt bröd, en matpaj och en god mjuk kaka med rödbetsrester. Eller vad som helst med rödbetor!
Jag har försökt mig på morotsbröd flera gånger och nu även bytt ut mot lite rotfruktsrester men det blev alldeles för klibbigt. Jag tror det var för lite mjöl – men jag följde receptet! Nästa gång testar jag att ha i kall riven potatis och lite potatismjöl.
Älskar att improvisera med nya maträtter och då förstås laktos, gluten och sockerfritt. Men bakning har aldrig varit min starka sida och det visar sig ännu mera när man utesluter alla sädesslag med gluten. Tacksam för tips och råd från er alla!
Sen en vecka mår jag toppen och jag blir piggare och starkare för varje dag som går.
Det är onsdag i dag och det är ännu en dag med fantastiskt solsken och vackra höstfärger. Nu blir det en härlig powerwalk i en timme. Samt tid till att stanna upp/meditera i solen, ladda batterier med D-vitamin och sol i sinnet! Väl bekomme! Läs mera om mig och min kosthållning på facebook.com/gottonyttigt
Höst

(Visited 226 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!