Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/darfor-ar-kokos-sa-nyttigt/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Därför är kokos så nyttigt

Guide  
Kokosnötter, kokosfett

Älskade kokos! Foto: Emma Shevtzoff

Kokosfett står numera i mångas skafferi – och badrumsskåp! Jo, det är sant. Kokos är suveränt inte bara i matlagningen, utan gör underverk både inuti och utanpå kroppen. Vad sägs om kokosfett i stället för tandkräm, eller varför inte som ett helt naturligt glidmedel…

Av Katarina Gooderidge

Efter flera års dåligt rykte har kokosfett fått en välförtjänt renässans. I flera decennier fick vi höra hur dåligt det var och avråddes från att använda det i matlagningen. Det var ju mättat fett – alltså farligt!

Fortfarande är det ett hett diskussionsämne inom näringsfysiologin men många av dagens forskare är överens om att kokosfett innehåller många nyttigheter och perfekt anpassat för våra kroppar.

I dag kan man hitta bra kokosfett i de flesta av våra välsorterade livsmedelsbutiker. Det ska dock inte blandas ihop med det silverfärgade paketet med processat kokosfett som säljs i kyldiskarna. Det ska vara den kallpressade, ekologiska oljan.

Naturfolk som dagligen använt kokosfett i sin kost har visat sig undvika de välfärdssjukdomar som vi i väst alltmer drabbas av. Högt blodtryck, hjärtbesvär, rubbade blodfetter, diabetes har i stort sett varit okända begrepp för dessa naturfolk (naturligtvis åt de inte heller vår socker- och skräpkost).

Det finns de som menar att kokosfett kan ha stor betydelse för vår hjärnhälsa och nervceller. Kan det undergörande fettet till och med vara ett sätt att bromsa Alzheimers sjukdom?

En spännande anekdot är den amerikanska läkaren Mary Newport, som gav sin alzheimersjuke man Steve flera matskedar kokosfett dagligen som en behandlingsterapi.

Efter några veckor fick hon se hur Steve fick tillbaka en del av sin gamla minnesfunktion; han kunde känna igen sina familjemedlemmar, som han inte gjort innan han började med kokosfettet; han fick mer energi och större livskvalitet. Han blev inte frisk, en del av hjärnan var oåterkalleligt förtvinad, men sjukdomen bromsades upp. Man hoppas på mer forskning om vad ketonkroppar kan innebära för hälsa och olika sjukdomstillstånd.

Varför är då kokosfett så bra?

För att det innehåller medellånga fettsyror som passar perfekt för vad våra kroppar behöver. Laurinsyran förbränns i levern och hjälper att skydda mot virus- och bakterieangrepp.

Just laurinsyra anses påverka hälsan mest positivt, det är den fettsyra som finns i bröstmjölk. Kaprylsyra gynnar tillväxt av goda tarmbakterier och motverkar svamp och candidabesvär.

Kokosfett tillför snabb och bra energi till våra celler, vilket är gynnsamt för sköldkörteln och cellernas energiomsättning.

Kokosfettet kan underlätta viktminskning då det inte cirkulerar i blodet utan kan tas upp av levern direkt och omvandlas till energi i stället för fett på kroppen.

En diet som innehåller kokosfett sägs balansera insulinnivåerna samt stödja omvandlingen av fettsyror till ett perfekt förhållande mellan omega-3 och omega-6, vilket är viktigt för att vi ska ha ett hälsosamt liv.

20 sätt att använda kokosfett på

Det finns massor av härliga recept på hur vi kan använda kokosfett i matlagningen!

Läs hela artikeln, få recepten och tipsen på hur du kan använda kokosfett i och utanpå kroppen i tidningen Matkärlek nummer 2/2015 – ute i butik nu. 

(Visited 3 874 times, 2 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!