Kostdoktorn: Det är ett jobb som måste göras!

Aktuellt  

För att vara revolutionär är Andreas Eenfeldt ovanligt saklig och sansad. Men han är också självsäker. Matkärlek ställde 11 frågor till mannen som blivit Kostdoktorn med hela Sverige.

Foto: Monika Dart

Foto: Monika Dart

Vad betyder ordet revolution för dig?

– Det pågår just nu en stor förändring kring hur vi ser på vad som är bra mat och vad som är farlig mat. Den gamla rädslan för fett och kött är på väg ut. När vi slutar vara rädda för kalorier – kan vi äta godare mat, bli smalare och friska!

Vad driver dig att missionera om LCHF?

– Det har varit en lång process som började suc- cessivt växa fram redan 2002. Sedan kom Gary Taubes bok Good Calories, Bad Calories 2007. Den avslöjade fusket kring dietforskningen på 50-talet. Jag hade även genom åren sett hur mina patienter blev dramatiskt friskare genom att göra tvärtom mot rådande kostråd. Och när man som läkare ser detta ske gång på gång, då blir man upprörd. Det är orättfärdigt att människor ska lida i onödan. Det ska till en del vrede och beslutsamhet för att få till förändringar. Det är inte okej att det ska ta en sådan tid! För kunskapen finns. Men det går framåt, inte bara i Sverige utan även globalt. The Big Fat Surprise blev ju utsedd till en av USA:s bästa böcker förra året.

Vad har du för förebilder?

–Jag imponeras av människor som lyckats förändra världen och förbättra livet för många. Eftersom jag själv är entreprenör, perfektionist och prylgalning så är naturligtvis Steve Jobs ett lysande exempel.

Hur ser du på fett?

– Fett är en av två huvudsakliga energikällor, den andra är kolhydrater. Förr fick vi lära oss att fett var farligt. Men så är det inte. Naturligt fett är en bra energikälla. Det är ersättningsprodukterna – kemiskt raffinerade växtoljor, omestrat margarin och trans- fetter som är farliga för oss. Och sockret såklart.

Varför inte socker?

– Socker är den största boven. Många äter alldeles för mycket socker. Naturligt socker i små mängder är okej. I stora mängder är socker ett gift som nästan ingen tål. För vi är inte anpassade till den stora mängden vitt socker. Det rubbar våra kroppar. Skapar fetma, diabetes och andra sjukdomar.

Ditt bästa hälsotips?

– Ät nyttig, hederlig mat. Lagad på riktiga råvaror. Svårare än så är det inte. Har du tendens till övervikt och eller diabetes ska du definitivt dra ner på kolhy- draterna och processad mat.

Hur påverkar läkarrollen din syn på mat?

– Som läkare har jag en annan förankring i verkligheten. Jag ser att LCHF funkar. Hälsovärdena blir bättre. Människor blir friskare och äter mindre mediciner. Det normala för en läkare är att man lägger på mer mediciner. Man tar inte bort dem. Det är verkli- gen revolutionerande! Tänk om fler läkare kunde inse detta. Att man med hjälp av enkla kostråd kan ta bort medicin mot till exempel högt blodtryck. För det är så att kunskapen finns.

Hur kommer det sig att du började blogga?

– Jag skulle skriva en bok, men jag kom snabbt på att det var enklare att blogga om man vill dela med sig av sina tankar och få snabb och effektiv spridning. I dag har Kostdoktorn 50 000 besökare per dag och 25 000 på den engelska versionen. Och på Facebook har vi över 100 000 följare. Det är ett tydligt tecken på att det finns ett stort behov. Och det sporrar. Jag lägger stor del av min tid och kraft på bloggen.

Vad tycker du om Livsmedelsverket?

– Större statliga verk rör sig inte så fort i en förän- derlig värld. Det är lätt att bli omsprungen av ny kunskap. De levererar kostråd från 80/90-talet som bygger på den kvardröjande rädslan för fett. Men de rör sig något litet myrsteg åt rätt håll ibland, trots att de i praktiken fortfarande är rädda för naturligt mättat fett och rekommenderar lättmjölk, lightprodukter och vegetabiliska fetter som inte tål upphettning.

Hur är det med din egen hälsa?

– Till skillnad från många hälsogurus har jag alltid varit frisk och normalviktig även om jag la på mig en del kilon mellan 20 och 30 år. Men de försvann när jag la om min kost. Likaså pollenallergin. Många tror att det är normalt att få gubbmage eller högt blodtryck i viss ålder. Men så är det inte. Det är bara att titta på ursprungsbefolkningar – de förblir lika smala och friska högt upp i åldrarna.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Den mest storslagna drömmen är att Kostdoktorn ska göra stor nytta inte bara i Sverige utan även inter- nationellt. Målet är att sprida kunskap och därigenom ta knäcken på den stora fetmaepidemin som breder ut sig över världen. Ja, det kan låta bisarrt storslaget men det är fullt möjligt – tack vare internet. Det är ett jobb som måste göras. Att revolutionera hälsan. Det är bara en tidsfråga innan livsmedelsindustrin ställs inför samma press som cigarettindustrin.

Intervju med Kostdotkron från Matkärlek 1-2015.

(Visited 725 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!