Gör din egen mandelmjölk
GuideFör dig som inte dricker vanlig mjölk, eller bara vill släcka törsten med en härligt naturlig hälsodryck, är nötmjölk perfekt. Den går enkelt att svänga ihop själv, mättar bra och är billigare än att köpa färdig. Personligen tycker jag mest om att använda mandel – mandlar har en så rund och len smak som känns naturligt söt. Vissa gillar att söta med honung eller blötlagda dadlar vilket går jättebra, men jag tycker det räcker med en tesked ekologiskt vaniljpulver. Mandeln är en riktig supernöt rik på bland annat fosfor, järn, magnesium, kalcium, kalium, selen och zink, men även B-vitaminer. Den här mjölken håller sig upp till en vecka i kylskåp.
Text och foto: Anna Sandahl
MANDELMJÖLK
Till 1 liter
- 150 g mandlar
- 8 dl vatten
- 1 tsk vaniljpulver
Plocka också fram:
- 1 mixer
- 1 saftsil eller nylonstrumpa
- 1 skål
- 1 flaska
Gör såhär:
1. För att mandlarna ska bli lättare att bryta ner och dess hälsosamma ämnen mer lättillgängliga för kroppen, bör du blötlägga mandlarna i vatten i 24 timmar innan du börjar.
2. Häll av vattnet och lägg mandlarna i en mixer. Du behöver inte skala dem. Tillsätt 1 tsk vaniljpulver.
3. Häll på hälften av vattnet. Mixa ihop till en slät, gräddig blandning. Tillsätt på resten av vattnet och mixa en stund till. Ju mer vatten desto tunnare mjölk – prova dig fram till önskvärd konsistens.
4. Filtrera mandelmjölken över en skål, antingen genom en saftsil eller en ren nylonstrumpa.
5. Krama ur den sista vätskan ur nötmassan som blir kvar i filtret. Häll över mjölken i en flaska som förvaras i kylskåpet.
KLART! Laktos-, gluten- och sockerfri mjölk klar att avnjutas. Mums!
1 liter innehåller:
Energi: 892 kcal
Protein: 30 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 78 g
Psst. Gör ditt eget nötsmör! I Matkärlek nummer 3, ute i butik 30 juni, testar vi nötsmör – och visar hur du gör ditt eget, med en twist. Håll utkik!