Gör ditt eget nötsmör
GuideNötter och salt. Det är egentligen allt du behöver för att göra ditt eget, krämiga nötsmör. Hur enkelt som helst! Personligen tycker jag dock att det blir som allra godast när man blandar olika nötsorter och förhöjer smaken med rostning, fett och kryddor. Mitt nötsmör är helt osötat, men du kan förstås mixa ner lite blötlagda dadlar eller honung om du vill.
Text och foto: Anna Sandahl
EGET NÖTSMÖR
E 2003 P 49 F 729 K 16 – gäller hela satsen
1 sats
150 g hasselnötter
50 g paranötter
Smör till rostning
2 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk kardemumma
Plocka också fram:
1 stekpanna
1 kastrull
1 mixer eller matberedare
1 liten glasburk
Gör såhär:
1. Rosta hasselnötterna och paranötterna i en het stekpanna. Jag använder lite smör för att smaken, men det går även bra att rosta dem torra.
2. Smält kokosoljan i en liten kastrull.
3. Blanda vaniljpulver, salt och kardemumma och häll ner i kokosoljan. Värm i några minuter så att smakerna kommer fram.
4. Häll de rostade nötterna i en mixer eller en matberedare med vassa knivblad. Jag använde en kraftfull blender – det går lite fortare. Kör tills nötterna malts till ett grovt pulver.
6. Tillsätt kokosoljan med kryddorna och fortsätt att mixa tills du fått önskad konsistens på nötsmöret.
Klart! Häll över i en söt liten glasburk och förvara i rumstemperatur. Nötsmöret håller i minst ett par veckor.

Recept och foto: Anna Sandahl
Tips! Om du vill ha en festligare smak på smöret kan du tillsätta en tesked kakao eller en halv tesked frystorkat kaffe i den smälta kokosoljan.