Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/grilltema-igen-indirekt-grillning-en-fenomenal-metod/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Grilltema igen – Indirekt grillning, en fenomenal metod

Blogginlägg  

Grillning hör sommaren till! Dagens blogginlägg fortsätter därför på grilltemat i förra inlägget.

Vi älskar att grilla i vår familj och det hamnar lite av varje på gallret. En återkommande favorit är helgrillad fläskkarré. Det är svårt att misslyckas med fläskkarré. Om du dessutom tillagar den med metoden indirekt grillning så kommer du garanterat att få till en riktigt saftig och mör köttbit.

Vad är indirekt grillning?

Indirekt grillning är en fantastisk grillmetod som fram för allt lämpar sig bra för större bitar kött. En lämplig grill är en klotgrill eller en annan grill med lock. Du placerar kolen på sidorna i grillen. Eventuellt så bryner du på köttbiten över kolen så att den får lite färg. Därefter så lägger du köttet mitten och sätter i en termometer. Kolen ska inte ligga under köttet utan på sidan om köttet. Knixet är att försöka hålla ner temperaturen inuti grillen så lågt som möjligt genom att justera luftintaget. Ju längre grillningen tar desto bättre. Forma ett uppsamlingstråg av aluminiumfolie och lägg på botten för att samla upp köttsaft som eventuellt droppar från köttet under grillningen. Köttet grillas med locket på tills det fått önskad innertemperatur. Eventuellt kan du behöva fylla på med mer kol.
Glöm inte köttermometern! Den är A och O i indirekt grillning. Även i annan matlagning i ugn t ex.

 

IMG_1797

Satsa på en kvalitetsgrill. Här en One-Touch® Premium 57cm.

Medan köttet grillar sig självt så kan du fortsätta njuta i solstolen. 🙂

Många använder en elektrisk grilltändare. Det finns ännu bättre sätt! En skorstenständare tycker jag är helt fenomenal och ger jämnt glödande kol. Ingen elektricitet behövs. Du fyller skorstenen med briketter eller kol och ställer den på kolgallret i grillen, det gallret som ligger längst ner och som kolen ligger på, inte själva grillgallret. Under skorstenen har du lagt en hopknycklad tidningspapperssida. Det finns särskilda tändkuddar också men jag tycker dem är onödiga och inbillar mig att de är sämre för miljön. Tänd på tidningspappret och efter 10-15 min så har du perfekt glödande kol att hälla ut på grillen där du vill ha den.

 

IMG_1838

Vår skorstenständare är väl använd.

 

 

Igår blev det alltså helgrillad fläskkarré och grillade grönsaker.

Karrén tillagdes på enklaste sätt. Om du har tid så lägger du den i en smarrig marinad i förväg. Jag hade inte tid till det utan smorde bara in köttbiten med lite rapsolja och strödde på rikligt med ekologisk grillkrydda innan den hamnade på grillen. Där fick den ligga tills den uppnått en innertemperatur på 75° C. Ta ut köttet och svep in det i ett bakplåtspapper för att vila.

Färsk vitkål är en delikatess på sommaren! Jag tillagar den på många sätt. Igår gjorde jag dock något som jag inte gjort tidigare. Jag skar stora bitar av ett helt kålhuvud, lade på en långpanna, ringlade över rikligt med olivolja och strödde på flingsalt. In i ugnen på 200° C och bakade tills den fått färg och mjuknad lite. Känn efter hur mjuk du vil att den ska bli. Kom ihåg att färsk vitkål går ganska snabbt att tillaga. Detta enkla sätt att tillaga vitkål var ett av de bästa sätt jag provat. Mums helt enkelt!

Medan köttet vilar så grillar du de grönsaker du gillar. Igår blev det grön sparris, färsk lök och tomater. Jag oljar in de lite lätt med rapsolja först.

Och så en god sås!

En sås på ädelost är inte fel, gärna Roquefordost. Här kommer ett recept på ädelsostsås som jag gjort i 20 år.

3 dl creme fraiche

100 g valfri ädelost, gärna en fet sort

1 msk glutenfri soja

1 msk ekologisk grönsaksbuljong

Ca 1 tsk arrowrot för redning

Nymalen svartpeppar

Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknat.

 

IMG_1839

Santa Maria ekologisk grillkrydda helt utan tillsatser och Renée Voltair Tamarisoja, ekologisk och glutenfri.

 

 

IMG_1837

Helgrillad karré, ugnsbakad färsk vitkål, grillade grönsaker och ädelostsås

 

Ha en härlig grillsommar!

Välkommen att besöka min blogg Gävle Kost & Livsstil för mer inspiration och intressant läsning om kost, hälsa, träning och livsstil.

Kram på er!

/Marie

 

 

 

(Visited 399 times, 3 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!