Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/har-ar-bevisen-lchf-effektivast/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Här är bevisen: LCHF effektivast!

Just nu  


”Det finns ingen bevisad ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid strikt lågkolhydratkost. LCHF-kost är dessutom mest effektiv på ett halvårs sikt för att gå ner i vikt för personer med fetma. Det visar en ny SBU-rapport som väntas leda till att LCHF erbjuds som ett av flera standardalternativ inom sjukvården.”  Så skriver Svenska Dagbladet i en artikel här.

Nu är de svenska kostråden mot övervikt på väg att skrivas om igen. En av dem som formulerar de nya rekommendationerna läkaren Fredrik Nyström. Han blev professor redan som 44-åring och han har inga problem med att sticka ut hakan i hälsodebatten. Nu medverkar han i den stora statliga utredningen ”Mat vid fetma” som initierats av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

Den ska ta reda på vilken typ av mat som är bra vid fetma eller som det heter på utredningssvenska att ”klargöra vilken effekt olika koster och enskilda livsmedel har på viktnedgång, dödlighet, sjuklighet och livskvalitet för personer med fetma”.
– Det handlar om ca 30 000 vetenskapliga artiklar som ska gås igenom och bedömas. Vi har kommit en bra bit på vägen och till hösten ska sammanställningen publiceras, säger Fredrik Nyström, som är överläkare och professor i Linköping. Hans specialiteter är internmedicin och endokrinologi, det vill säga läran om hormonella sjukdomar som diabetes och höga blodfetter.

Fredrik Nyström är något av en pionjär inom fettforskning och brinner för att kartlägga hur livsstilsfaktorer påverkar vår hälsa. – Livsstilen är jätterelevant. Det är sådant som berör oss varje dag. Läkemedelsbehandling handlar om att ge preparat och det vet vi mycket om men det finns ett stort tomrum inom forskningen kring hur livsstilen påverkar sjuklighet. Utredningen ”Mat vid fetma” fokuserar på studier som rör feta människor – det vill säga personer med BMI över 30. Och utredningens slutsatser kommer att bli till rekommendationer och så småningom bidra till att nuvarande kostriktlinjer mot fetma skrivs om, tror Fredrik Nyström.
– I trettio år har man bantat folk med lågfettkost men jag tror att moderna data kommer att visa att det är kolhydraterna som är farliga, de ligger bakom sjukdomar som diabetes. Vill man behålla sin vikt eller förbli smal är det bättre att plocka bort kolhydraterna än fettet, säger han.

2006 genomförde Fredrik Nyström en snabbmatsstudie som fick ett enormt genomslag i medierna. Ett gäng läkarstudenter fick frossa i snabbmat och andra onyttigheter i fyra veckor och samtidigt sluta med motion. Nästan alla gick upp i vikt rejält. Men de som åt mest mättat fett fick bäst blodfettsvärden. De som åt mer kolhydrater fick desto sämre levervärden. – Tysk tv kommer hit i sommar för att göra ett nytt inslag. Trots att studien är sex år gammal! I en annan nästan lika uppmärksammad studie jämfördes smågodis och jordnötter. Den här gången fick studenter stoppa i sig samma mängd kalorier i form av antingen godis eller jordnötter.
– De som åt godis – alltså mest kolhydrater – gick upp mest i vikt. Det visar att det är bättre att äta feta jordnötter än smågodis. De som lottades till jordnötter, däremot, fick en högre energiförbrukning.

Det är tio år sedan som SBU senast utredde övervikt, då i rapporten ”Fetma – problem och åtgärder”. Den tog upp olika metoder för att förebygga och behandla fetma: utöver kostbehandling även beteendeterapi, fysisk aktivitet, läkemedel, kirurgi och alternativmedicinsk behandling. Nu är det alltså dags igen men nu med fokus på kosten.

 

Fredrik Nyström granskar fetmamyterna:  ”Fet mat kan hålla dig frisk”
Påstående: Det är farligt att äta fett och nyttigt att äta grönsaker. 
– Helt fel! I en stor amerikansk studie på 48 000 kvinnor var det förenat med sämre prognos för de kvinnor som hade hjärt- kärlsjukdom att äta mer frukt, grönsaker och fibrer och mindre av fett, än att äta som de brukade, säger Fredrik Nyström.

Påstående: Det är nyttigt att motionera.
– Halvsant! De som motionerar är friskare än de som inte gör det, men om det är bra att börja motionera för att doktorn säger så, det vet vi inte.

Påstående: Man blir fet av fet mat. 
– Fel! Fet mat ger mer mättnad och gör att man oftast inte överkonsumerar mat. Socker däremot kan man få i sig utan minsta mättnadskänsla.

Påstående: Det finns 100 000-tals studier som visat att det är farligt med fett. 
– Falskt! Det finns inga riktiga så kallade randomiserade studier alls som visat detta. Vad som finns är den nämnda studien på kvinnor som snarast talar för att det är farligt att äta mindre fett, samt en ny studie gjord i Spanien som visade att rådet att äta mer fett (olivolja eller nötter) halverade risken att få diabetes jämfört med om man minskade mängden fett!

Påstående: Vi är praktiskt taget alla åderförkalkade. 
– Sant! Alla medelålders och uppåt. Vi i västvärlden blir åderförfettade redan under tonåren och sedan omvandlas detta till kalk – så kallad åderförkalkning.

Påstående: Kaffe är nyttigt. 
– Japp, det verkar så, och det är dosberoende upp till cirka åtta koppar om dagen.

Påstående: Brist på socker ger problem för hjärnans funktioner. 
– Nonsens! Kroppen tillverkar socker från till exempel proteiner. Skulle hjärnan lägga av på natten när man inte äter? Jag brukar drömma då …

Påstående: De så kallade levervärdena stiger framförallt av socker. 
– Japp! Det har vi visat i den så kallade snabbmatsstudien. Och se på gässen – gåslever (leverförfettning) framställs med hjälp av kolhydrater, det vill säga tvångsmatning med spannmål.

Påstående: Mättat fett ger ökade kolesterolvärden. 
– Helt fel! Mättat fett är något helt annat än kolesterol, kolla i en kemibok … I genomsnitt blir halten av farligt LDL-kolesterol oförändrad vid ökat intag av mättat fett. Men visst, det innebär att individuellt kan en del få ökade halter och i motsvarande grad så sjunker det för andra. Vi har i dag inga bra redskap att förutsäga individuella reaktioner på kostförändringar.

Påstående: Om du vill minska din vikt, få bättre blodfetter och blodsockervärden, så ska du öka den relativa mängden fett. 
– Ja, det fungerar oftast bra! Då minskar också mängden kolhydrater som kan vara ett problem exempelvis för diabetiker. Men det finns ibland undantag för hur en viss individ kan reagera, så man bör ta nya prover på blodfetterna för att se vilken reaktion man själv får. Ibland kan det bli extra bra, ibland sker en försämring av LDL-kolesterolet. Men det nyttiga HDL-kolesterolet stiger för de allra flesta!

Påstående: Halten av det farliga LDL-kolesterolet bestäms i huvudsak av medfödda, genetiska faktorer. 
– Sant! Smala männi­skor kan ha högt LDL-kolesterol och många som är överviktiga har å andra sidan riktigt bra värden.l

Påstående: Det nyttiga HDL-kolesterolet kan höjas av motion, av viktnedgång och av lågkolhydratkost. 
– Ja! Men effekten är pålitligast av viktnedgång tillsammans med att öka andelen fett i kosten. Träning har inte så stor effekt om det inte leder till viktnedgång också. Påstående: Män lägger lättare på sig det farliga fettet inuti magen och männen är känsligare för snabbmat än kvinnor. Ja, i vår snabbmatsstudie såg vi att vid samma viktuppgång så drabbas i regel män värre än kvinnor i detta avseende. Nya data talar också för att just kolhydrater sätter sig i levern och magen, jämfört med fett och protein.

Påstående: Om jag äter kall mat så förbränner jag mer energi än när jag äter varm mat. 
– Så kan man gå ned i vikt av isvatten då? Revolutionerande!

Påstående: Vi lever inget stenåldersliv längre, och vi kan inte äta samma kost som en stenåldersmänniska. 
– Varför skulle vi inte kunna det? Vi har lyxen att få välja bland ny och gammaldags mat numera, året runt, från hela världen.

 

ÄNNU FLER länkar: 

SVT Gomorron Sverige: SBU presenterar sin utvärdering här
Studien hos SBU: här
SVT: ”LCHF bäst för snabb viktnedgång” här
Svd: ”Kommer du att testa LCHF nu?” här
Pressmeddelandet: här
Annika Dahlqvists chatt om detta på SvD: här

(Visited 1 495 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!