Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/harliga-lavendel/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Härliga lavendel!

Blogginlägg  

DSC_2389

Förra året planterade vi några perenna lavendelplantor. De såg rätt små och taniga ut när vi planterade dem och de blommade kanske inte jättemycket förra sommaren. I våras såg de också rätt miserabla ut, men jag klippte ner dem lite så som jag läst att man ska göra. De började ta sig och i och med att det regnat så mycket här hela våren och även nu på försommaren har de verkligen frodats! Nu är de säkert tre gånger så stora som förra året och de blommar jättefint! Riktigt kul!

Lavendel doftar ju väldigt gott så jag funderar på att ta till vara på några av blommorna. Kanske torka dem och göra doftpåsar av eller kanske man kan använda dem som smaksättning i någon efterrätt. När jag åkte runt på Tasmanien (den “lilla” ön söder om Australien) besökte jag en “lavendelfarm”… eller vad man ska kalla det. Det var i alla fall väldigt vackert och de hade en butik där man kunder köpa en massa grejer gjorda av lavendel och de hade även ett café som serverade bakverk och annat med lavendel i, de hade även lavendelglass.

Jag får läsa på lite och fundera ut vad jag ska hitta på helt enkelt. Är det någon av er som testat använda lavendel i matlagning?

Jag är även sugen på att testa göra egen parfym, eller det blir väl snarare en doftsatt olja som man duttar på sig lite av. I så fall är det bara att använda en olja som är neutral både till färg och doft, som inte reagerar med solljus på huden och som går att förvara i rumstemperatur. Sedan får jag köpa några ekologiska eteriska oljor och blanda ihop något fint. Det tror jag får bli ett pyssel att ta tag i efter sommaren.

DSC_2394

Mitt lilla lavendelfält

1927786_46509668410_9287_n

Vackra lavendelfält på Tasmanien

(Visited 187 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!