Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/jag-och-ase-kompletterar-varandra-val/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

“Jag och Åse kompletterar varandra väl”

Aktuellt  
Anna Hallén, författare och kostrådgivare.

Anna Hallén har mycket på gång i år. Foto: Jennie Grimsgård

Lågkolhydratkost och träning i all ära – men det behövs mer för att må riktigt bra. Helheten måste stämma, förklarar LCHF-veteranen Anna Hallén, som i höst ger ut ny spännande bok tillsammans med Åse Falkman Fredrikson. 

Av Anne Aobadia

 Vad har du och Åse “56kilo” på gång?

– Vi länge haft en dröm att jobba ihop och det känns härligt att det äntligen blir verklighet. Det är fortfarande hemligt men jag kan berätta så pass mycket att det kommer en jättespännande kokbok i augusti. Jag och Åse kompletterar varandra så väl. Vi har en mycket lika grund och samtidigt olika ”bästa sidor”.

Hur din syn på mat ut i dag – jämfört med för kanske fem år sedan?

– Jag har inte ändrat mig speciellt mycket. Kände att jag hittade rätt ganska så tidigt. Min tallrik bygger på grönsaker, en proteinkälla och naturliga fetter. All mat är glutenfri och mejerier används bara i matlagningen, inte som en måltid i sig. Tål du sött så söta med honung eller frukt och tål du inte sött så ta bort. Ersättningssötning har jag aldrig tyckt om även om jag själv gick i den fällan i början. Jag ville ju så gärna kunna ha kvar det söta trots att det var mitt problem.

Du är en pionjärerna inom LCHF. Håller du på att sudda bort bokstäverna nu?

– Både ja och nej. När började med lågkolhydratkost fanns det inga gurus som talade om vad man fick eller inte fick. Man fick helt enkelt läsa på själv och jag provade mig fram. Detta visade sig vara riktigt bra för min del. Kosten blev inte en metod utan ett system. 2005 var GI mycket stort så jag började med de två bokstäverna. Min GI var glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter som i början innehöll baljväxter och frukt. Men det försvann ganska så snabbt. I denna veva kom LCHF. Det innebar att vi äntligen slapp svält och bantning. I dag finns många andra former av LCHF, vars innehåll och ätbeteenden som jag absolut inte vill förknippas med. Jag har en trygg grund i glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter. Jag är stolt över LCHF men jag trött på arga diskussioner och näringsfattiga experiment. Drömmen hade varit att inte behöva sätta metodnamn eller dietnamn.

Vad har du mer på gång?

– All min nyfikenhet just nu fokuserar på värk, hudproblem och magproblem. Ser fram emot 2015 och all ny kunskap. För att förkovra mig ytterligare ska jag att börja läsa biokemi i nu maj. Det ska bli oerhört spännande.

Läs hela intervjun och ta del av Annas fem favoritrecept i tidningen Matkärlek nummer 2/2015 – ute i butik nu.

(Visited 892 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!