Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/lagg-ner-marie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Lägg ner, Marie!

Blogginlägg  

stop-863665_1280

Det var vad jag fick höra i dag när jag satt och pratade om socker med två vänner. De är båda i 40-årsåldern. De är smala och vältränade och upplever sig som hälsosamma. Den ena är friskförklarad från cancer.
Vi började prata om socker. Jag sa att jag absolut skulle ta bort allt socker från kosten om jag drabbades av eller haft cancer eftersom cancerceller lever på socker. (Att förebygga cancer är för övrigt en av orsakerna till att jag äter en naturlig lågkolhydratkost). Hen som haft cancer sa ”men jag har inte cancer längre”. Nej, sa jag, men jag tror att det skulle förebygga recidiv (återfall) om cellerna inte matas med socker. Då blev den andra personen i sällskapet nästan arg och sa ”Lägg ner, Marie! Alla sjukdomar beror inte på socker!”. Vi har haft cancer i 400 år menade hen. Jag höll med om att det förekommit cancer men i mycket begränsad omfattning, inte alls i den som vi ser i dag. Jag sa att jag var övertygad om att den västerländska kosten med socker och vitt mjöl var orsak, direkt eller indirekt, till alla våra moderna sjukdomar. Visst är vissa genetiskt känsligare men det är vår moderna livsstil, där kosten spelar stor roll, som är avgörande.

donut-522431_1280

Hen som haft cancer tyckte ju att man måste få leva också som svar på min åsikt att jag tyckte att man skulle skära ner kraftigt på socker. Jag frågade hen om sjukvården gett några kostråd. Nej, inte annat än att hen skulle leva som vanligt. Hen skulle äta sunt, träna och inte dricka för mycket alkohol. Inga specifika kostråd och absolut inget om att undvika socker. Det är märklig tycker jag, när Otto Warburg redan på 30-talet upptäckte att cancerceller förbrukar många gånger mer socker än vanliga celler. Denna upptäckt resulterade senare i ett nobelpris. Läs mer om det på Forskning & Framsteg och Ann Fernholms Ett sötare blod.

Hen hade dock blivit uppmanad att vara uppmärksam på att det fanns en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar efter cellgiftsbehandling. Hur ska man tolka det beskedet från sjukvården? Hur förhåller man sig till det? Kommer hjärt- och kärlsjukdomar som ett brev på posten oavsett hur du lever? För mig var det ännu en anledning att dra ner på socker. Jag kan bara konstatera att sjukvården är urusel på att ge kostråd till sjuka samt göra kopplingen mellan rätt och fel kost och hälsa respektive ohälsa. Vad det beror på kan man spekulera i. Själv tror jag att det är okunnighet, prestige och ekonomiska intressen som är de största orsakerna.

medications-257333_1280

Nu ska jag säga att jag inte tror att det är bara socker i den västerländska kosten som är orsaken till våra moderna sjukdomar även om det står för en stor del. Vete (framför allt det moderna vetet med extremt mycket gluten), konstgjorda fetter i form av margarin, härdade fetter och transfetter, processade komjölksprodukter, för mycket omega-6, processad mat, fullproppad med tillsatser och kemikalier bidrar också i stor del till explosionen av moderna sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, den farliga varianten av LDL (blodfetter), insulinresistens, diabetes typ -2, alzheimer, depressioner, cancer, mag- och tarm sjukdomar, karies och inflammatoriska sjukdomar mm. De här sjukdomarna verkar inte ha existerat hos de ursprungsbefolkningar som man har kunna studera i nutid. När de däremot har anammat en västerländsk livsstil och kost så har de snabbt drabbats av samma sjukdomar.

Läs mer på Kostdoktorn om vår västerländska livsstil och moderna sjukdomar.

human-189282_1280

Vad fick jag med mig från samtalet i dag? De som jag hade diskussionen med är båda intelligenta och kloka människor. Men, som många andra så ser de inte kopplingen mellan kosten och sjukdomarna vi får. De tror att sjukdomarna har funnits med längre än vår moderna livsstil och de tror att risken att bli sjuk enbart sitter i generna. De refererar gärna till någon gammal släkting som både rökte och åt fel och blev 100 år. De hänvisar till myndigheter som inte varnar för den moderna kosten, som gärna lyfter fram fettsnål, kolhydratrik och processad mat. Som värnar mer om livsmedelsindustrin är om människors hälsa, kroppar och välmående.

Kommer jag att lägga ner? Nej, aldrig.

Vad tror du? Är det den moderna livsstilen och framför allt den moderna kosten som är orsaken till de flesta av våra moderna sjukdomar? Välkommen med dina synpunkter!

Välkommen att följa mig på min blogg där jag skriver om kost, hälsa, träning och livsstilsrelaterade ämnen.

Ha det bra!

/Marie

(Visited 7 643 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!