Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/laser-du-innehallsforteckningen/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Läser du innehållsförteckningen?

Blogginlägg  
DSC_1568_S
Många av oss som äter LCHF är nog också rätt måna om att äta mat med bra naturliga råvaror, att välja bort hel- och halvfabrikat, kanske försöka äta ekologiskt och närproducerat och äta grönsaker efter säsong. Allt detta tycker jag är toppen och jag försöker leva efter de principerna. Man kan nog nästan säga att jag är lite lätt rabiat när det gäller att undvika E-ämnen och andra tillsatser. Jag väljer hellre bort en produkt helt om den innehåller, i mina ögon, för mycket skit, eller så försöker jag göra eget från grunden.
Visst, det tar tid att stå i  matbutiken och läsa alla finstilta innehållsförteckningar, men efter ett tag lär du dig och då går det lika fort som vanligt när du handlar. Väljer du bort hel- och halvfabrikat, läser noga på innehållsförteckningarna på charkuterivaror, korvar mm så kan du nästan eliminera alla tillsatser i dina matval. Just charkprodukter är lite svårt att hitta produkter med bra innehåll. Det finns förvisso tex parmaskinka som bara innehåller kött och salt (men du måste läsa på säkert 20 förpackningar innan du hittar rätt). När det gäller korv har jag hittat några helt tillsatsfria i min special Eko-butik här i Göteborg. Korv äter jag förvisso väldigt sällan, så då kanske även jag kan göra undantag och istället fokusera på en korv som innehåller så mycket kött som möjligt.
Ett annat tips är att välja bort allt som är färdigsmaksatt. Tex färskost med kryddor eller creme fraiche med olika smaksättare. Så fort det tillsätts någon smak verkar det även smygas in ett eller flera E-ämnen. Så smaksätt själv istället, det är ju inte jättesvårt att blanda i lite basilika och vitlök i en naturell färskost!
Andra produkter som kan ha en del onödiga ingredienser som man kanske inte tänker på är bland annat riven ost, vanlig ost, en del kryddblandningar, så kallat “mörat” kött (innebär oftast endast att köttet har fått ligga i en socker/salt/vattenlösning… nu pratar jag om plastförpackat kött som tex fläskytterfilé, inte hängmörat kött från en gårdsbutik, det är något helt annat!).
I de flesta fall finns det bra, rena och ekologiska alternativ! Så varför inte läsa på lite och låta det ta lite längre tid i mataffären ett par gånger, det är tid och energi som är väl investerade i din hälsa i och med att du kommer få i dig renare och nyttigare mat! Tävla med kompisen, grannen eller barnen om vem som kan hitta de mest naturliga produkterna och dela med er av era tips och erfarenheter! Ställ krav på matbutikerna och efterfråga renare produkter. Butikerna säljer det som vi konsumenter vill köpa, och vet de inte vad vi vill köpa så kör de nog på i samma gamla spår som tidigare!
DSC_1527_S
Lite hemgjord vitlöksmajonnäs toppad med chili flakes och hemodlad basilika. Inte alls så svårt att göra!
(Visited 181 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!