Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/lchf-event-saffle-dag-1/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

LCHF Event Säffle – Dag 1

Blogginlägg  

Det är tyst i stugan och Jag är uppe med tuppen för att hinna skriva några rader om gårdagen, dag 1 på eventet.

Det var en innehållsrik dag med fem intressanta föreläsare. Det var en blandning mellan faktaspäckad hårdvara och fängslande och personliga resor. Det var lite extra roligt att två av föreläsarna var ingenjörer precis som jag.

Här är en kort summering av varje föreläsning.

Andreas Eenfeldt

Andreas Eenfeldt

Andreas Eenfeldt

Andreas behöver egentligen ingen presentation. Andreas driver Sveriges, och snart USA’s, största hälsoblogg Kostdoktorn. Andreas pratade om hur fetträdslan försvinner, hur kostråden börjar ändras i Sverige och världen, trots att den del gamla rävar fortfarande är kvar i det gamla ”ät mindre – spring mer” tänket. Andreas föreläsning var som vanligt både intressant och rolig.

Lena Winroth

Lena Winroth

Lena Winroth

Lena, som också har en bakgrund som ingenjör, har företaget Muskelfokus och berättade om hormoners inverkan. Hon belyste problememet att för många, speciellt kvinnor i medelåldern, så funkar inte viktminskning med lågkolhydratkost som förväntat. Hormoner som insulin, kortisol, östrogen och progesteron påverkar starkt. Hon pratade om obalanser mellan hormoner under menscykeln, om hur hormonella preventivmedel påverkar glukosomsättningen. Det var en mycket intressant föreläsning.

Johan Falk

Johan Falk

Johan Falk

Johan Falk bjöd på sin historia om hur han gått ner 57 kilo och sina upplevelser. Johan var en fantastisk duktig och proffsig föreläsare även om det var första gången som han pratade om sin viktresa. Normalt så arbetar han som ingenjör på FOI.

Johan pratade om vilja, verktyg och motivation och vad som drivit honom. Om de sociala nackdelar som LCHF medför, hans big fat experiment som man kan följa på Facebook. Han pratade om vad som bröt hans motivation och vände vikten uppåt trots att han inte fuskat med ”otillåtna” livsmedel. Att han helt enkelt ätit för mycket av det tillåtna, att kalorier faktiskt spelar roll. Johans föreläsning hade tempo och var både intressant och underhållande. Jag som föreläser själv fick inspiration och många bra tips.

Lunch

Lunchen dag 1

Lunchen dag 1

Sedan var det lunch. Det bjöds på kasslergratäng med grädde och tomat. Tillbehören var grönsaker, broccoli och blomkål. Inga pastaskålar här inte! Det obligatoriska smöret fanns på plats. Bilden blev lite tråkig men det smakade gott.

Margareta Lundström

Margareta Lundström

Margareta Lundström

Efter lunch så fick vi lyssna till en gripande berättelse av Margareta, som har bloggen Vägen mot 65, om hennes LCHF-liv mot hälsa och välmående. Men även om att köra i diket, att känna sig otillräcklig på jobbet och om stressen det medför. Hur det påverkar vikten.

Margareta visade hur hon äter och den superkontroll hon har genom att göra listor på fett-, kolhydrat och omega-3/6-innehåll. Hon berättade om vad som var hennes vikthinder, som mejeriprodukter, nötter och frön och för låg fettkvot.

Lindha Wikström

Lindha Wikström

Lindha Wikström

Dagen avslutades med en fantastisk föreläsning om Lindha’s viktresa. Lindha har krympt 70 kg, halva sin vikt. Hon pratade mycket om sina känslor som överviktig, om allt hon tidigare inte kunde göra med barnen. Hon pratade om sin bantarkarriär där hon provat allt. Om hur man måste hamna på botten för att bli motiverad till en förändring. Om hur en förnedrande flygresa blev den avgörande orsaken till att hon slutligen bestämde sig för ett sista försök. Hon upptäckte LCHF som var en ny värld för henne. Att få äta sig mätt på feta såser som älskade! Hon började gå ner i vikt. Från 140 kg till första delmålet 99 kg, vidare till 85 kg och slutligen till det, från början ouppnåliga målet, 70 kg.

Hon berättade om hur träningen hjälpt henne, om delmål och mål, belöningar och planerade avvikelser. Att det inte är farligt att vara hungrig. Hennes verktyg för att behålla vikten var planering, motivation, träning och LCHF- kost. Och det viktigaste. Ge aldrig upp!

Du kan följa Lindha på hennes blogg HalvaLindha.

Dagen fortsätter på campingen

Efter en dag fylld av kunskap och inspiration åkte vi tillbaka till campingen. Ett gäng med löpsugna hurtbullar drog ut på en löptur i skogen. Underbart efter en dags stillasittande.

Jag, Leopold Roos, Lindha Wikström, Jonas Karlsson, Fredrik, Fredrik "Majoren" Söderlund, Fredrik Olsson, Pernilla Lantz och Stina Pettersson

Jag, Leopold Roos, Lindha Wikström, Jonas Karlsson, Fredrik, Fredrik ”Majoren” Söderlund, Fredrik Olsson, Pernilla Lantz och Stina Pettersson

På kvällen blev det grillning och umgänge igen. Grillen blev en samlingsplats. Jag tycker det är jätteroligt att se vad andra matintresserade har på tallrikarna. Fantasin var stor. Själv hade jag med mig ekologisk karré, zuccinisallad och grönsaker.

Grillmiddagen smakade underbart!

Grillmiddagen smakade underbart!

Ha en härlig lördag så hörs vi igen i morgon!

Välkommen att följa mig på min blogg.

Marie

(Visited 574 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!