Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/lchf-kryssning-2/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

LCHF-kryssning!

Blogginlägg  

I helgen var det då dags för min andra LCHF-kryssning. Förra året åkte jag med Theres och vi hade ett intressant och inspirerande dygn. Det var i samband med den kryssningen som iden med ett nätverk för legitimerad vårdpersonal med lågkolhydratkost som intresse dök upp.

I år åkte jag med min läkarkompis Jennifer (jag skulle ha åkt med min mamma som dock fick förhinder). Andra kryssningen för mig men nummer 9 för de som startade LCHF-kryssningen. Det var 600 personer på denna specialkryssning! 600 personer som är så intresserade av lågkolhydratkost så att de väljer att spendera ett dygn på en stor färja i ett blåsigt februari och en hel lång dag fullspäckad med föreläsningar. Vilket imponerande engagemang!

När vi checkat in på båten var det lågkolhydrats buffé till middag och vi passade på att mingla med en grupp ytterst intressanta och duktiga vårdgivare som ingår i nätverket jag och Theres drog ihop förra året. Nätverket växer och i skrivande stund är vi runt 40 stycken vårdgivare (läkare, dietister, sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter) från hela landet och på båten var vi väl runt en tio stycken.

För att gå med i nätverket behöver du ha en legitimation från Socialstyrelsen och arbeta inom den svenska humanvården. Syftet är att skapa en plattform för utbyte av kunskaper och erfarenheter, samt utgöra stöd för varandra att använda lågkolhydratkost inom respektive yrkesutövning.
Hör av dig till leglowcarb@gmail.com för mer info om hur du ansluter!

Söndagen var fullspäckad med föreläsningar och vi hann med Andreas Eenfeldt och Ann Fernholm efter frukosten. Båda höll intressanta föreläsningar och Anns föreläsning med fokus på våra allra minsta, på barnen och sockret gjorde nog djupt intryck på många. Efter en första kaffepaus pratade kirurgen Ralf E Sundberg om forskningsfusk och kolesterol och sedan var det dags för lunchpaus.

Henric Ennart inledde eftermiddagen med de blå zonerna i världen. Blå zoner är områden där en stor del av befolkningen blir 100 år eller äldre tex Nicoyahalvan i Costa Rica, Okinawa i Japan och  även vissa små orter i Småland. Det finns saker som är gemensamma för de olika zonerna och det finns saker som skiljer sig åt. Två av de gemensamma nämnarna är att de som blir riktigt gamla är väldigt sparsamma med socker, vitt mjöl och processad mat och att de har ett viktigt socialt nätverk med familj, vänner och grannar.

Kirurgen Nisse Simonsson tog över stafettpinnen från Henric Ennart och fick många att skratta högt. Jag kände inte till honom sedan tidigare så det var en kul överraskning med en sån karismatisk föreläsare.

De två sista föreläsarna var överläkaren Mats Humble om D-vitamin (mycket intressant, jag måste läsa mer om de studier han refererade till) och Karl Hulten och Cecilia Nilsson om kost vid autoimmuna sjukdomar. De var noggranna med att påpeka att det inte finns någon stark vetenskaplig grund för kosten de förespråkar men det var intressant att höra deras sätt att tänka och den fina kokboken de har skapat som säkert kan inspirera många till ett mer hälsosamt liv.

Jag hann även med att prata lite grann med Ann Fernholm och hennes arbete i Kostfonden. Just nu planeras två studier, en på kost vid IBS och en på kost vid typ 1 diabetes. Missa inte att bli månadsgivare eller att bara skänka en slant (går med swish), ditt bidrag gör skillnad! Ingen kan göra allt men alla kan göra något….

Kort och gott var det en intressant helg med många givande diskussioner, kunskapsutbyte och trevligt umgänge.

Jag ser redan framemot nästa år!

/Eva

(Visited 237 times, 1 visits today)

Relaterat innehåll

LCHF-kryssning!

I helgen var det då dags för min andra LCHF-kryssning. Förra året åkte jag med Theres och vi hade ett intressant och inspirerande dygn. Det var i samb...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!