Lena åt sig frisk med LCHF

Aktuellt  

Att leva med en inflammerad kropp kan vara ett rent helvete. När Lena Winther för 13 år sedan opererade sina handleder bröt psoriasisartrit ut – en kronisk, inflammatorisk ledsjukdom som orsakar svår smärta och stelhet. Från den dagen var hennes kropp i uppror.

Av Anna Sandahl
Händer och fötter blev så stela att hon inte kunde jobba, och hon fick medicinera med cellgifter och kortisonsprutor, med biverkningar som lunginflammation och håravfall. Men inga mediciner gav lindring. Så en dag, för sex och ett halvt år sedan, kände hon att hon fått nog av alla behandlingar.
– Jag tänkte: lenaWnej, nu slutar jag, det hjälper ändå inte. Vad utsätter jag min kropp för? Det måste finnas ett annat sätt. Jag kanske ska lägga om kosten?
Lena hade ätit både vegetariskt och GI när hon slutligen hittade Annika Dahlqvists blogg om lågkolhydratkost 2008. Där kunde hon läsa om hur Annika ätit sig fri från sin fibromyalgi genom att minska på kolhydraterna och i stället äta mer fett.
– Det lät nästan för bra för att vara sant. Men kunde hon så kunde väl jag, så jag bestämde mig för att prova.
Lena började med att ta bort socker, pasta, ris, bröd och potatis ur kosten. Hon slutade också med lightprodukter och lade i stället till mer naturligt fett. Snart märkte hon hur äldsta dottern i familjen, som länge haft problem med magen och utretts för både laktosintolerans och celiaki, blev av med sitt magknip – bara genom att dra ner lite på kolhydraterna.

Efter tre veckor började värken i Lenas händer avta. Från att ha varit stel i fingrarna varje morgon vaknade hon plötsligt utan slående ledsmärta.
– Jag minns att jag undrade: ”Kan det verkligen vara så enkelt?” Jag var fortfarande skeptisk till att äta så mycket fett, men kunde det ge positivt resultat så var det såklart värt det. På jobbet sneglade kollegorna förvånat på hennes matlådor. Inget ris, pasta eller bröd? Samtidigt märkte de tydligt att hon blev bättre.
– Det blev en markant skillnad. Från att ha varit så svullen om händerna att jag inte kunde knäppa med fingrarna kunde jag börja arbeta som vanligt. Mina svullna fötter blev också bättre – jag fick byta ner mig från mina två nummer för stora skor! Jag var helt lyrisk. Ungefär då slutade jag även oroa mig för eventuella hälsorisker med LCHF.
När det började lida mot jul började hon dock fundera över hur hon skulle lösa hela frågan med maten kring de årliga högtiderna. Den absoluta favoriträtten på julbordet var Janssons frestelse, och den ville hon inte hoppa över.
– Så jag lagade det. Och fick en smärre chock! Det var inte ens gott, utan smakade bara socker. Då insåg jag att mina smaklökar hade börjat förändras.

I dag känner hon direkt om någon till exempel har haft redning i en sås. Till och med kolsyrat vatten kan smaka sött. På jobbet har hon alltid en stor burk kokosfett stående för att ha till kaffet i stället för socker och mjölk. I början fick hon kommentaren ”Vad har du nu hittat på?”, men i dag är det ingen som tycker det är konstigt läng
re.
– Jag minns för ett par år sedan när media larmade om LCHF-cancer. Då var det en kollega som hade klippt ut en tidningsartikel och lagt fram. Men i dag kan alla se hur mycket bättre jag mår. Jag lever i stort sett efter det som Annika Dahlqvist har förespråkat redan från början: ren mat utan en massa stärkelse, socker och gluten. Eft er några månader med LCHF höll de positiva effekterna fortfarande i sig och Lena började känna sig så gott som frisk. Men hos reumatologen var man inte lika övertygad.
– Min läkare menade att jag hade ett skov. När jag kom tillbaka efter ett år på LCHF och fortfarande mådde bra, svarade han att skov kan sitta i. Lena föreslog att hon skulle sluta gå på läkarkontroller – det behövdes inte, hon mådde ju bra. Så hon slutade dyka upp. Läkarna ringde efter henne, men hon fortsatte envist att försäkra att det var onödigt. Till slut lyckades hon bli avskriven från patientlistan.
– Vårdens syn på min kost och mitt tillfrisknande har varit väldigt delad. Min husläkare har gått från att vara skeptisk till att tycka att det är okej om det fungerar för mig, så länge vi har koll på mina blodvärden. Men på reumatologen har man undrat om jag verkligen mår så bra som jag säger, trots att mina blodvärden är jättefina.

I dag har Lena ätit LCHF i sex och ett halvt år och behöver inte vara hemma från jobbet längre. Migränanfallen som brukade drabba henne varje månad är så gott som borta. Även sambon, som slutat med socker och lagt till kokosfett i kosten, har sett positiva hälsoeffekter: han har blivit av med sin sömnapné, slutat snarka och slipper besvären av sin pollenallergi.
Hemma vid middagsbordet äter var och en i familjen som den vill, men alla äter samma grundrätt, alltid lagad med naturligt fett. Sedan lägger alla själv till de tillbehör de vill ha. Såser lagas med smör och utan redning.
– Det fungerar för alla och är ju faktiskt godast. Många tror att det är krångligt att äta LCHF, särskilt om man är ensam i familjen om det, men det är inga problem alls.

Lena poängterar att hon inte vill försöka ”frälsa världen” med vad hon lärt sig.
– Jag har gått ner 15 kilo och blivit fri från både smärtor och mediciner, men det som passar mig kanske inte passar alla. Var och en får prova själv, även om jag är övertygad om att alla mår bättre av att minska sitt intag av socker och kolhydrater.
Hon har även tagit steget till att bli kostrådgivare och utbildat sig hos Jonas Bergqvist, och driver i dag nätbutiken Winthers Skafferi som säljer utvalda LCHF-produkter. – Det är mitt sätt att bidra. Men viktigast för mig är att fokusera på hälsofördelarna med LCHF snarare än viktminskningen. Det är ju en kost som vi i första hand blir friska av – hälsosam vikt är bara en bonus.

 

PS: Lena firar sju år med LCHF och erbjuder den här veckan  7% rabatt på hela sortimentet i sin nätbutik  för alla kunder med koden 7. Varför inte passa på att köpa en bok i julkapp eller någon av mina goda ekologiska kryddor eller teer? Sista beställningsdagen fredag 13/11.

(Visited 4 416 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!