Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/lite-av-varje/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Egen parfym!

Blogginlägg  

dsc_0968_s

Dags att testa göra egen parfymolja!

Det vill säga doftsätta en neutral ekologisk vegetabilisk olja med lite olika eteriska oljor. Lätt och kul att göra och inte så dumt att ha en alldeles egen doft att använda! Dessutom är det bra mycket renare att ha en doftsatt olja än att använda vanlig parfym som kan innehålla både det ena och det andra. En ekologisk vegetabilisk neutral olja som doftsätts med ekologiska naturlig eterisk olja är så rent och naturligt det kan bli ifall du vill lukta lite gott.

Jag köpte följande eteriska oljor: patchouli, ylang-ylang och apelsin. Som bärande olja använde jag en jojobaolja då den dels är neutral i både doft och färg dels att den är en stabil olja som kan stå framme länge i rumstemperatur. Jag tillsatte lite e-vitamin i min parfymolja för att öka hållbarheten och för att det förhindrar att vissa beståndsdelar i de eteriska oljorna oxiderar, vilket kan ge allergiska reaktioner ifall du är överkänslig.

Apelsinolja innehåller mycket limonen. För att minska risken för allergiska reaktioner från limonen så är det bra att tillsätta e-vitamin till produkter med apelsinolja då limonen i sig inte är en allergen utan de ämnen som bildas vid oxidering.

Innan jag blandade ihop de olika dofterna testade jag lite olika blandningar på några bumullsrondeller. Dessa sniffade jag på lite då och då och lät de stå ett dygn och grotta ihop sig innan jag sniffade igen och bestämde vilken kombination jag gillade bäst.

Innan du blandar ihop din egen parfymolja är det bra att läsa på lite om de olika eteriska oljorna, vilka som passar med vilka och hur de ska doseras. De oljor jag valde är av tre olika doftsorter: en basnot, en mellannot och en toppnot. Ska man göra en riktig parfym ska man egentligen ha lite fler än bara tre olika dofter, men jag började med dessa 🙂

Vill du läsa mer om eteriska oljor och hur du gör egna blandningar kan du kika in här. Vill du köpa samma fina råvaror som jag har ska du besöka nätbutiken Devaz.

Är du mer sugen på att laga mat än att “laga” parfym ska du kika in på min blogg Ekofilosophie där jag idag bjuder på ett recept på en viltskavsgryta! På bloggen finns det fullt med härliga, nyttiga och goda recept så passa på att kika runt lite när du är inne på bloggen för att få bra matinspiration. Ekofilosophie går även att följa via e-post, Facebook och Instagram.

dsc_0621_s

(Visited 2 110 times, 2 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!