Lyssna: Därför blir vi sjuka av gluten
Hälsa
Är gluten något alla borde undvika? Är debatten om gluten överdriven? Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Vi är också bland de som ger våra barn mest välling – tidigast i livet. Har det något samband? Vad beror intoleransen på? Dagens lyssnetips är det här avsnittet av Sveriges Radios program Kropp & Själ om gluten.
Programledare: Ulrika Hjalmarsson Nejdeman.
Om programmet: Ungefär hälften av alla svenskar har genetiska förutsättningar för glutenintolerans, celiaki och risken att utveckla sjukdomen finns hela livet. Men vad beror den på? Förändrat mjöl, vällingdrickande, infektioner och kejsarsnitt figurerar som orsaker. Kropp & Själ diskuterar hur det kommer sig att allt fler blir överkänsliga mot gluten. Gäster i studion är bland annat Olof Sandström, barnläkare och celiakiforskare vid Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet.
Lyssna på programmet hos sverigesradio.se.
FOTO: Michaelaw/sxc.hu