Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/med-smak-for-schysst-kott/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Med smak för schysst kött

Aktuellt  
Cia och Peppe har startat en nätbutik med svenskt, närproducerat kött. Foto: Daniel Karlsson (www.danielkstudio.com)

Cia och Peppe har startat en nätbutik med svenskt, närproducerat kött. Foto: Daniel Karlsson (www.danielkstudio.com)

Kött är ett omtvistat ämne. Ska vi äta kött alls, och hur ska vi tänka när vi handlar? Matkärlek träffade Cecilia och Pernilla som startat Smak För Kött – en nätbutik med närproducerat kött från mindre gårdar.

Av: Anna Sandahl Foto: Daniel Karlsson

– Dofta på det här! Blir du inte lycklig?
Pernilla räcker fram en bit rökt sidfläsk.
– Det är riktig rökdoft, inga rökaromer eller tillsatser som det brukar vara i sidfläsk.

Vi befinner oss i en familjevilla i Lund. Härifrån driver de gamla gymnasiekompisarna Cecilia Azelius och Pernilla Jonsson sedan ett och ett halvt år tillbaka nätbutiken Smak För Kött. I grunden är de jurist och marknadsekonom, men ett genuint, gemensamt matintresse fick dem att starta matbloggen Smak För Mat. I och med bloggen kom de i kontakt med många lokala djuruppfödare och fick upp ögonen för det rika utbudet närproducerat som aldrig når butikernas hyllor. Leverantörerna hade råvaran – de hade sajten. Det väckte en ny idé: kunde de göra det lättare för vanliga människor att köpa närproducerat kött?

Så föddes Smak För Kött. 

– Det finns otroligt många duktiga köttproducenter som man aldrig hör om eftersom de inte har någon budget att marknadsföra sitt namn. Genom nätbutiken gör vi deras kött tillgängligt för fler, säger Pernilla.

Idén är enkel: det ska vara närproducerat, rent och komma från djur som har haft det bra. När Cecilia och Pernilla hittar en intressant uppfödare besöker de gården för att se så att djuren har det bra och att allt går rätt till vid slakt och produktion. Uppfylls kraven så säljer de köttet.

– Hittills har mycket av köttet på nätet varit köttlådor där man måste köpa en hel gris eller en halv ko. Men det håller på att förändras, säger Cecilia.

Bra kött i all ära, men nog kan det tyckas märkligt att man startar en köttbutik när det pågår en samhällsdebatt om just köttkonsumtionen. Många menar att vi inte ska äta kött överhuvudtaget, andra att vi borde dra ner drastiskt på köttet både av hälso- och miljömässiga skäl.

– Det är helt riktigt. Vi måste minska vår köttkonsumtion. Men det handlar mycket om vilket kött vi äter. Äter man kött mer sällan så kan man unna sig närproducerat kött som är noga utvalt från mindre gårdar där man vet att det råder bra villkor, säger Pernilla.

Men det är inte bara ideologiska argument som motiverar en medveten köttkonsumtion, menar Cecilia. Den mest konkreta skillnaden är själva matupplevelsen. Den riktiga smaken.

Högrevschili. Receptet hittar du i Tidningen Matkärlek nummer 4.

Högrevschili. Receptet hittar du i Tidningen Matkärlek nummer 4.

 

– När djuren har fått tid att växa upp och växa till sig så smakar köttet mer. Det är en enorm skillnad – saftigare, godare och finare marmorerat, säger Pernilla.
– Det släpper inget vatten i stekpannan när man tillagar det heller, säger Cecilia.

Har alla verkligen råd med bra kött då? Smak För Kötts kunder är såväl barnfamiljer som äldre som uppskattar att köttet produceras och smakar som ”förr i tiden”.

– När du handlar kött nästa gång, titta på priset. Fråga dig själv: vad innehåller det? Hur kan fläskfärsen kosta 35 kronor kilot? Ska du minska på köttet så kan du skippa den där plastskinkan du äter som pålägg på morgonen. Har du en gång ätit riktigt bra fläsk och vet hur det kan smaka, så är du fast, säger Pernilla.
– Bra kött gör inte bara gott i magen, det gör också gott i hjärtat.


3 tips när du handlar kött

Cecilia och Pernilla ger tre konkreta tips på hur du kan tänka när du köper kött:

  1. Kolla ursprunget. Var kommer köttet ifrån? Är det svenskt eller utländskt? Från vilken gård? Innehåller det tillsatser? Det kan ha hur romantiska, svenska gårdsnamn som helst och ändå vara slaktat och producerat i Polen.
  1. Pass på hygienen! Köttet ska kylas tidigt och hållas kallt. Vi förvarar vårt kött i 3-4 graders temperatur. Kolla så det förvaras rätt. När du öppnat förpackningen så tillaga det inom 20 minuter.
  2. Välj närproducerat. Det är viktigt att köttet är svenskt och inte har transporterats för långt. Många leverantörer uppfyller även alla villkor för KRAV-märkning men har inte råd att genomgå själva certifieringen. I slutändan handlar bra djurhållning om fritt strövande djur som även bidrar till att bibehålla vårt svenska öppna landskap.

 

 Artikeln är publicerad i Tidningen Matkärlek nummer 4 2015. Där hittar du även:

  • En guide till bra köttbutiker på nätet i hela Sverige
  • Cias och Peppes bästa köttrecept

 

(Visited 350 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!