Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/njurtapp-pa-grillen/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Njurtapp på grillen!

Blogginlägg  

I Sverige så är vi ganska dåliga på att tillaga lite ovanligare styckningsdetaljer. Fläskkotlett, fläskfilé, fläskkarré, oxfilé, biff och entrecote är vi vana vid men lite ovanligare detaljer vet vi ofta inte hur vi ska tillaga och det kan dessutom vara svårt att få tag på dem i butikerna. Ofta är de beställningsvara.
Njurtappen betyder inte något galet som att att någon tappat en njure eller så.

Vårt svenska namn, njurtapp, låter kanske inte så spännande.  Njurtappen heter hanger steak eller butcher’s steak på engelska, det senare eftersom slaktaren ofta behöll denna bit för sig själv. På franska heter detaljen onglet, ett namn som används även på svenska. Njurtappen sitter mellan lungorna och håller ihop ett antal organ inne i kroppen. Det finns bara en njurtapp per djur till skillnad från de flesta andra detaljerna som finns i dubbla uppsättningar. Njurtappen är en muskel som får arbeta mycket och har en kraftig smak, nästan lite som viltkött med en smak som påminner om mjölk eller smör.

Njurtapp

 

Njurtappen går utmärkt att grilla eller steka hel, kryddad med bara salt och peppar. Se till att den inte grillas för snabbt och att den blir i alla fall rosa och inte helt genomstekt. Ge köttet en fin yta på hög temperatur eller i stekpanna och låt det sedan gå klart i ugn på låg temperatur eller över indirekt värme. Önskvärd innertemperatur är mellan 60 och 65°C. Muskeln delas av en tjock hinna och muskeltrådarna går snett mot mitten. Lättast är därför om man delar köttbiten längs med hinnan och skär tunna sneda skivor rakt över muskeltrådarna.

Källa Scan.

Indirekt grillning är mitt favoritsätt att grilla. Satsa på en klotgrill av bra kvalitet. Vi har en Weber 57 cm och de håller i många år och det finns massor av tillbehör och reservdelar. För mig är det en kolgrill som gäller. Indirekt grillning betyder att kolen ligger på sidan om det som grillas och att köttet/kycklingen/fisken placeras i mitten och att locket ligger på. Man ska försöka få ner temperaturen så mycket det går genom att justera ventilationshålen. Ju längre tid grillningen tar, desto bättre. Och det viktigaste, använd en köttermometer.

 

IMG_1797

Vi indirektgrillade njurtappen i klotgrillen. Innertemperaturen var 58 C när jag tog av den. Min man tyckte att den var väl röd så vi grillade på skivorna lite till.
Som tillbehör grillade vi baconlindade champinjoner fyllda med chili-färskost, tomater, färsk lök och halloumi.
Det var ett riktigt gott och smakrikt kött. Det här kommer jag att fortsätta att experimentera med.

IMG_1795

Nästa gång ska jag prova att laga njurtappen i ugnen på 80 C tills den har en innertemperatur på 60 C. Så tillagar jag ryggbiff och det blir fantastiskt mört och gott.

En annan spännande styckningsdetalj som kommit mer och mer är flankstek. Lagas på liknande sätt och helst inte mer än rosa.

Rumpstek är också ett kött som jag tycker att du ska prova.

Lycka till med nya grillupplevelser i sommar!

Soliga kramar!

/Marie

(Visited 9 104 times, 7 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!