Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/recept-pa-god-och-frasch-kycklingsallad-och-underbart-goda-chevrekex/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Recept på god och fräsch kycklingsallad och underbart goda chevrékex

Blogginlägg  

Vad glad jag är att få bli en av Matkärlek´s bloggare!

Jag heter Marie Norder Aspholm och är sjuksköterska och kostrådgivare inom paleo och lågkolhydratkost. I min blogg för Gävle Kost & Livsstil skriver jag om kost, träning samt aktuella hälso- och livsstilsrelaterade ämnen.

Mina gästblogginlägg på Matkärlek kommer att handla om ämnen med koppling till kost och hälsa.

Jag har alltid älskat att laga mat från grunden, av rena och naturliga råvaror. Mat som både smakar bra och gör oss gott. Jag tror på naturlig mat som ett av de viktigaste verktygen för hålla oss friska.

Jag äter själv en blandning av LCHF och Paleo som är spannmåls- och sockerfri. Jag undviker oftast komjölksprodukter men äter gärna en god get- eller fårost.

Att experimenterar fram nya smakupplevelser är spännande. På min blogg hittar du olika recept som jag tagit fram. Några kommer också från andra duktiga receptkreatörer inom som också lagar god och naturlig mat.

I dag tänkte jag dela med mig av två recept. Det första är en riktigt god och fräsch kycklingsallad. Om du älskar Ceasarsallad som jag gör, så tror jag att du kommer att gilla min variant. Mitt andra recept är underbart goda chevrékex som snack och tilltugg.

Kycklingsallad

Kycklingsallad med rostad paprika- och chilidressing och Västerbottenost

4 portioner
Ugn 200 C
800 g kycklinglårfilé
0,5 dl oliv- eller rapsolja
1 msk Renée Voltairs Tamarisoja (den är glutenfri)
2 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk honung (valfritt)
salt
svartpeppar
1 pkt bacon
strimlad roman- eller isbergssallad
cocktailtomater
skivad rödlök
färsk timjan
Blanda olivolja, soja, honung och kryddor och pensla kycklinglårfilén. Bred ut de filéerna på en plåt och ugnsstek ca 20 min eller tills de är genomstekta. Täck över så de håller sig ljumna.
Skär bacon i små bitar och knaperstek.

Dressing
1 röd paprika
Lite raps- eller olivolja till pensling

1 röd chili
1 stort ägg

2 dl mild rapsolja, ej kallpressad

0,5 msk Perstorps ättika 24%

1 dl riven Västerbottenost

1 pressad vitlöksklyfta

salt
svartpeppar

Gör så här

Dela paprikan i fyra delar, pensla den och chilin med olivolja. Lägg den på en form och ugnsstek ca 20 min.

Häll ägget, rapsoljan och ättikan i en hög behållare. Mixa med en mixerstav i botten en stund och vicka sedan på den lite innan du lyfter den upp och ner. Om majonnäsen inte skulle tjockna så kan du tillsätta ytterligare ett ägg och börja om.
 Alt. ta 2 dl färdig majonnäs.


Kärna ur den rostade chilin och paprikan och skär i bitar och mixa ner i majonnäsen. Mixa sedan ner Västerbottenosten och den pressade vitlöken.
Salta och peppra

Lägg upp sallad, cocktailtomater, rödlök och skivad kyckling. Häll på dressing och bacon och dekorera med timjan.

IMG_1482

Salta chevrekex

En kväll var jag så sugen på något snack. Jag experimenterade fram de här goda chevrékexen. De hade bara en nackdel. De försvann allt för fort! För de som har svårt att tåla komjölk kan de här funka bättre då mjölk av get eller får innehåller en annan typ av kasein (mjölkprotein) än komjölk.

32 kex

Ugn 170 C varmluft eller 180 C i vanlig ugn2 äggvitor

150 g chevre (getost)

1 dl skalade sesamfrön

1 msk fiberhusk

50 g smält smör eller kokosolja
1 tsk flingsalt (valfritt)

Valfri kryddning. Jag tog vallmofrö på hälften av kexen och Urtekram’s ekologisk stark paprika på resten.

Gör så här

Häll äggvitorna i en matberedare tillsammans med getosten skuren i bitar. Du behöver inte ta bort ”skalet” på osten. Kör tills det blir en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa några sekunder till. Låt smeten vila några minuter. Klicka ut på två plåtar och krydda med valfri krydda.
Grädda ca 20 min eller tills kexen fått fin färg. Byt plats på plåtarna ett par gånger. Stäng av ugnen och låt de stå kvar i ugnen på eftervärme (eller 80 C) en halvtimme för att bli knapriga.

Jag hoppas ni kommer att tycka om recepten!
Kram!
/Marie

(Visited 709 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!