Äppelkompott med nöt-kross
Ingredienser
- Äppelkompott
- kanel, ingefära, kryddnejlika (mald), kardemumma
- ca 1 dl vatten
- 4 normalstora äpplen
- Nöt-kross
- ca 1/2 dl mandlar
- lite kanel
- 1 tesked kokosolja
Gör så här
Tvätta äpplena och klyfta dem i mindre bitar. Lägg i en kastrull. Häll på rikligt med kanel, lite kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Häll på vattnet. Låt stå och puttra tills äpplena mjuknat och vätskan tjockat till sig lite av mosade äpplen.
Krossa nötterna (har du ingen mixer går det bra att lägga dem i en liten påse och banka på dem med botten av ett glas eller något annat lämpligt). Ta en stekpanna, lägg i kokosoljan, nötterna och krydda med kanel. Stek en stund tills det gojsat ihop sig.
Servera äppelkompotten ljummen med lite nöt-kross på toppen. Perfekt som en efterrätt! Käkar du inte mejerifritt så kan du klicka på lite crème fraiche eller fet yoghurt på äpplena och sedan lägga på nötterna.
PS. välja gärna egenodlade äpplen eller syrliga äpplen då vi så klart vill ha så lite socker som möjligt i äpplena 🙂
För fler goda recept kika in på min blogg Ekofilosophie, eller följ mig på Facebook för dagliga uppdateringar!
Fotograf: Sophie Cronquist