Etiopisk Bako-gryta

Nya smaker från nya länder, dags att testa mat med inspiration från Etiopien! Denna gryta är lättlagad och perfekt som storkok!
Antal: ca 8 portioner

Ingredienser

  • 2 hela karréstekar (ca 1,2 kilo vardera)
  • 1/2 rotselleri
  • 2 stora gula lökar
  • 3 normalstora röda lökar
  • 2 paket finkrossade tomater
  • 1 paket krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 300 gram smör
  • 6 teskedar Bako-kryddblandning (måttat med sked och inte teskedsmått)
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Hacka gul och röd lök fint. Lägg i en stor gryta tillsammans med olivolja, salt, svartpeppar och Bako-krydda. Låt fräsa en stund. Tillsätt sedan tomaterna och vatten samt smöret. Låt såsen stå och småputtra i cirka 30 minuter.

Skär köttet i mindre bitar, typ storlek som kallops- eller grytköttsbitar. Lägg dem i en långpanna och kör in dem i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Alternativt fräser du dem lite i en stekpanna. Jag tycker det är smidigare att göra det i ugnen.

När köttet fått lite yta lägger du i det i grytan och låter grytan sedan stå och puttra i cirka 1,5 timma under lock (total koktid för såsen blir alltså cirka 2 timmar).

När det är cirka 20 minuter kvar lägger du i rotsellerin som du har skurit i tärningar.

I och med att köttet kokar med såsen så länge blir köttet väldigt mört och saftigt. Såsen ska koka minst 1,5 timma för att kryddblandningen ska ge ifrån sig de rätta smakerna, så det går inte att dra ner på koktiden och det går inte heller att krydda upp lite extra på slutet med mer Bako. Denna variant blir lite småstark men blir mildare när den får stå till sig några dagar (alltså när du fryst in och sedan tinat upp igen för att äta). Vill du vara på den säkra sidan kan du kanske ta lite mindre Bako-krydda 🙂

Garnera gärna med lite färska örter så blir det lite vackrare 🙂 Jag tog lite färsk hemodlad oregano.

Vill du köpa din egen Bako-kryddblandning så finns den hos internetbutiken Grön Gåva.

För fler goda recept och en massa annan kul läsning, kika in på min blogg Ekofilosophie!

DSC_2838_S

Bakokryddan innehåller följande kryddor: Rödpeppar, bockhornsklöver, kanel, svartpeppar, nejlikor, kardemumma, koriander, kyndel, ingefära, rödlök, svartkummin, basilika, ruta, biskopsgräs, vitlök, kålfrö, temsös och ades.

 

Receptförfattare:

Fotograf: Sophie Cronquist

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!