Skinkstek med grönsaksgratäng och persiljesmör

Ingredienser
- STEKEN
- ca 1,5 kilo skinkstek med svål
- salt, svartpeppar, torkad timjan
- lite olivolja
- GRATÄNGEN
- 1 gul lök
- 1 röd lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 tomat
- 1 bukett färsk broccoli
- lite blandade örter (jag tog oregano, persilja och basilika)
- 6 ägg
- lite olivolja
- ett par klickar smör
- ca 1 dl riven ost
- KRYDDSMÖR
- smör
- salt, rikligt med torkad persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg steken i en ugnsfast form. Salta, peppra och strö över rikligt med timjan. Ringla över lite olivolja. Om steken inte har svålen skuren, så skär ett rutmönster i svålen innan du börjar krydda. Sätt in i ugnen i ca 1,5 timma.
Ta en ugnsfast form. Skär löken och broccoli i mindre bitar. Lägg i formen. Pressa över vitlöken och strö över örterna. Skär tomaten i små klyftor och fördela över formen. Strö över osten och ringla lite olivolja över alltihopa. Lägg på ett par smörklickar lite här och där. Vispa ihop äggen i en bunke, krydda med lite salt och peppar. Häll över äggblandningen i formen. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
Gör kryddsmöret genom att blanda rumsvarmt smör med persiljan och lite salt. Sätt in en stund i kylskåp innan servering.
När steken är klar skär du den i stora kuber och serverar med gratängen och persiljesmöret.
För fler goda recept kika in på min blogg Ekofilosophie eller följ min blogg på Facebook!
Fotograf: Sophie Cronquist