Skinkstek med grönsaksgratäng och persiljesmör

Perfekt helgmat som är enkel att göra, blir fantastiskt god och är en fröjd för ögat. Bättre än så blir det inte... jo, det är dessutom ingen grädde i gratängen ;)
Antal: cirka 6 portioner

Ingredienser

  • STEKEN
  • ca 1,5 kilo skinkstek med svål
  • salt, svartpeppar, torkad timjan
  • lite olivolja
  • GRATÄNGEN
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tomat
  • 1 bukett färsk broccoli
  • lite blandade örter (jag tog oregano, persilja och basilika)
  • 6 ägg
  • lite olivolja
  • ett par klickar smör
  • ca 1 dl riven ost
  • KRYDDSMÖR
  • smör
  • salt, rikligt med torkad persilja

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg steken i en ugnsfast form. Salta, peppra och strö över rikligt med timjan. Ringla över lite olivolja. Om steken inte har svålen skuren, så skär ett rutmönster i svålen innan du börjar krydda. Sätt in i ugnen i ca 1,5 timma.

Ta en ugnsfast form. Skär löken och broccoli i mindre bitar. Lägg i formen. Pressa över vitlöken och strö över örterna. Skär tomaten i små klyftor och fördela över formen. Strö över osten och ringla lite olivolja över alltihopa. Lägg på ett par smörklickar lite här och där. Vispa ihop äggen i en bunke, krydda med lite salt och peppar. Häll över äggblandningen i formen. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.

Gör kryddsmöret genom att blanda rumsvarmt smör med persiljan och lite salt. Sätt in en stund i kylskåp innan servering.

När steken är klar skär du den i stora kuber och serverar med gratängen och persiljesmöret.

För fler goda recept kika in på min blogg Ekofilosophie eller följ min blogg på Facebook!

Receptförfattare:

Fotograf: Sophie Cronquist

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!