Stekt fläsk med blomkålsbiffar och fyra sorters lök

En LCHF-anpassad variant av stekt fläsk med potatisbullar. Att göra bullarna med blomkålsmos gick riktigt bra och smeten blev förvånansvärt lätthanterlig i stekpannan :)
Antal: ca 5 portioner

Ingredienser

  • ca 1 kilo skivat färskt sidfläsk
  • salt och svartpeppar
  • LÖKRÖRA
  • 1 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt och svartpeppar
  • ca 1 tesked paprikapulver
  • lite olivolja
  • ca 50 gram smör
  • BLOMKÅLSBIFFAR
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 2 ägg
  • ca 2-3 teskedar fiberhusk
  • salt och svartpeppar
  • smör att steka i
  • TILL SERVERING
  • ca 1 dl tinade frysta lingon

Gör så här

Skiva purjolök, röd lök och gul lök och lägg ner i en kastrull. Pressa ner vitlöken. Krydda med svartpeppar, salt och paprikapulver. Häll över lite olivolja och klicka i rejält med smör. Låt stå och småputtra ett tag under omrörning tills löken är mjuk.

Skär blomkålen i mindre bitar och ångkoka den mjuk. Häll över i en kastrull och mosa tillsammans med en stor klick smör, lite salt och svartpeppar. Knäck i äggen och mosa runt ytterligare och strö över fiberhusk lite åt gången. Avvakta några minuter och se om smeten tjockat ihop sig till bra konsistens. Tillsätt eventuellt lite mer fiberhusk. Låt smeten stå.

Sätt ugnen på 175 grader (höj till 200 grader efter halva tiden). Lägg fläsket i en stor långpanna. Krydda med svartpeppar och lite salt. Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter eller tills fläsket fått fin färg och blivit lite knaprigt.

När det är cirka 15 minuter kvar på fläsket börjar du steka blomkålsbiffarna. Lägg i smör i en stekpanna och klicka i moset med en sked och forma till biffarna lite snyggt. Vänd på biffarna efter ett par minuter när du ser att de börjar få färg. Stek på bägge sidor tills de är gyllenbruna.

Servera fläsket med lökröran, blomkålsbiffarna och lite lingon. Fantastiskt gott och mättande!

Kika in på min blogg för fler LCHF-recept! ekofilosophie.wordpress.com

Receptförfattare:

Fotograf: Sophie Cronquist

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!