Syrad röd- och vitkål

Att syra grönsaker har återigen blivit trendigt. Bakterierna som bildas vid syrningen är kalas för vår tarm och sänker dessutom GI-värdet på det vi äter. Variera med grönsaker efter säsong. Det tar ungefär en vecka tills kålen syrats färdigt men magen kommer att tacka dig när det är klart.
Antal:
  • Energi: 268 kcal
  • Protein: 14 gram/portion
  • Fett: 2 gram/portion
  • Kolhydrater: 38 gram/portion

Ingredienser

  • 1/2 kg vitkål
  • 1/2 kg rödkål
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 tsk havssalt

Gör så här

Strimla kålen fint med mandolin, osthyvel eller i matberedaren. Hacka persiljan. Lägg ut kålen på en ugnsplåt med höga kanter och strö över saltet. Låt det stå i några minuter.

Kläm, pressa och tryck på kålen för att dra ut så mycket vätska som möjligt. När den blivit mjuk i konsisten- sen så har den släppt tillräckligt mycket vätska. Lägg lite kål i taget i en burk och pressa varje lager så att all luft försvinner och vätskan lägger sig ovanpå. När du är klar så ska det vara ungefär två centimeter vätska över kålen. Om inte, häll på saltat vatten.

För att kålen ska hållas kvar under vattenytan så är ett bra tips att hälla vatten i en liten plastpåse som du knyter och sedan trycker ner överst i burken.

Sätt sedan på locket. Ställ burken på en bricka då vätska kan läcka ut trots lock. Förvara i rumstemperatur och täck med en mörk handduk eller kasse. Öppna helst burken någon gång om dagen under de första två dagarna för att släppa på trycket då kålen börjar fermentera.

Redan efter några dagar så är grönsakerna lätt syrade men jag rekommenderar att vänta i minst en vecka innan du äter av den så att bakterierna hinner gotta till sig ordentligt. Ställ sedan burken i kylskåpet där den håller sig i flera månader.

Fler av Jills recept hittar du på jillsmat.se!

Receptförfattare:

Fotograf: Jill Wallentin

Relaterat innehåll

Nässelsoppa med purjolök och ägg

Dags att ge igen för alla gånger som man bränt sig på brännässlor. Ät upp dem! De innehåller dessutom massvis med C-vitamin och mineraler så det känns...

Medelhavsfocaccia med rosmarin och oliver

Ett riktigt härligt och fluffigt bröd med smak av Medelhavet. Utmärkt tillbehör till soppan och supergott att doppa i en riktigt bra olivolja....

Kycklingfilé med rädisor och timjansmör

Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Stek dem med skinnsidan neråt på medelhög värme i cirka fem minuter så att skinnet fått färg . Vänd oc...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!