Rötmånad – så undviker du matförgiftning
AktuelltDet är rötmånad och risken för matförgiftning är större än vanligt. Här är några tips på hur du kan minska risken – och se till att maten håller längre.
- Diska skärbrädan
Återanvänd inte skärbrädor som ligger framme. Skärbrädor av plast är att föredra framför skärbrädor av trä, som kan suga upp vätska från rå mat. Är du osäker så diska alltid skärbrädan innan användning.
- Håll isär maten
Hantera rå mat och tillagad mat för sig. Om du hanterar båda vid samma tillfälle så tvätta händerna emellan, eller använd olika köksredskap för att ta i råvarorna.
- Låt inte köttet stå framme
Patogener i mat (bakterier, mögelsvampar m m) trivs bäst i temperaturer mellan fem och 57 grader – allra bäst mellan 41 och 57 grader. Kött som du lagar ska helst inte befinna sig i denna temperatur i mer än fyra timmar. Blir det varmare än så dör de flesta patogener.
- Ju svalare kyl och frys, desto bättre
Patogener dör inte i kyla, men de upphör helt eller delvis att försöka sig när temperaturen ligger under fem grader.
- Varmhåll vid 60 grader
Om du vill varmhålla lagad mat ska den ligga på minst 60 grader för att bakterietillväxten inte ska fortskrida. Då torkar maten inte ut.
- Handla smart
I den bästa av världar forslar du hem maten från affären i kylväskor. Att sortera kylvaror och torrvaror för sig när du packar matkassarna räcker dock långt. Kyl- och frysvaror i samma matkasse håller nere temperaturen på vägen hem.
- Sist men inte minst: tvätta händerna!
God hygien är det allra bästa försvaret mot bakterier i maten under rötmånaden.
Med inspiration från professionalsecrets.se. Foto: Klaus Post
(Visited 490 times, 1 visits today)