Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/skippa-plasten/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Skippa plasten!

Blogginlägg  

För lite drygt ett år sedan fick jag upp ögonen för begreppet “plastbanta”. Vad är nu detta? En ny bantningsmetod istället för att käka LCHF?!

Nej, plastbantning är inte en konstig bantningsdiet utan ett uttryck för att rensa bort och byta ut plastprodukter och förpackningar som vårt liv svämmar över av mot produkter tillverkade av mer hälso- och miljövänliga material. Och varför ska vi göra detta då? Plaster innehåller kemikalier som tex kan läcka ut i mat som vi förvarar i plast och dessa kemikalier kan så klart påverka oss och vår hälsa.

plastsymbolOlika plaster anses vara olika skadliga. Alla plastprodukter ska vara märkta med en triangel och en siffra eller en bokstavskod. De plaster som är viktigast att rensa bort är de plaster som är märkta med siffrorna 3, 6 och 7. I kategori 7, som kallas “övriga plaster” kan lite av varje hamna så det kan vara lite svårt att veta om allt är av ondo eller om viss plast är ok.

Viktigast är kanske att börja med att banta bort så mycket som möjligt av den plast vi använder i köket och framför allt den plast som kommer i kontakt med varm, och särskilt fet, mat. Vill du trots allt ha kvar plastlådor att förvara och värma mat i ska du se till att de är märkta med siffran 5. Jag rekommenderar dock inte att värma tex din lunchmatlåda i mikron utan lägg upp maten på en tallrik istället. Har du bara några glasmatlådor och resten plast välj då att förvara fet mat i glaslådorna och mat utan fett i plastlådorna (mat utan fett existerar ju iof inte i en LCHF:ares liv).

Så vad ska man då använda istället för plast? Taktiken är att istället för plast använda produkter som är gjorda av glas, rostfritt stål, keramik, trä och bambu. Det finns också en del bioplaster som är bättre att använda än vanliga plaster.

Dessa alternativa material till plast är inte bara bättre för dig, din hälsa och miljön, de är dessutom snyggare att se på och känns mer gedigna att använda!

Vill du gå längre och inte bara plastbanta köket går det i princip att gå hur långt som helst, det är väl mest en kostnadsfråga och en fråga om hur rabiat du vill bli. Att byta ut sminkspegeln i plast mot en i trä kanske inte är det som gör störst skillnad, men ska du gå in för något är det lika bra att göra det 100 % tycker jag. Så ja, min sminkspegel är numera gjord av trä!

Tänk också på att även teflon är en plast. Teflon finns ofta i stek- och kokkärl med så kallad non-stick beläggning. Teflon är även vanligt i kakformar, ugnsformar och brödformar. Formar av olika slag finns i rostfritt stål och fungerar minst lika bra. Istället för teflonstekpannor kan man använda gjutgärnspannor, pannor av rostfritt stål eller kolstål eller stekpannor och kastruller med olika keramiska beläggningar. Vill du trots allt fortsätta använda teflon är det viktigt att ha koll på pannan så att du inte använder en stekpanna som fått hack i sig och teflonen har börjat lossna.

Ett annat material som bör elimineras från köket är aluminium. Har du riktigt gamla kastruller, bakformar och liknande kan de vara gjorda i aluminium. Särskilt viktigt är det att inte använda aluminiumkärl till sura saker som tex tomatsås, då surheten lättare fäller ut aluminium.

Ska du bara plocka bort några plastgrejer ur ditt liv skulle jag satsa på att slänga alla stekspadar och liknande som är i svart plast (byt till motsvarande i trä, bambu eller rostfritt), ut med gamla plastskärbrädor och använd istället fina skärbrädor i trä (bra att ha ett par stycken olika så att du har en för tex kyckling, en för grönsaker och en för tillagat kött) och köp några matlådor och förvaringslådor av glas.

Just nu har jag en liten tävling på min blogg där du bland annat kan vinna bambutandborstar och en kanonbra skrubbsvamp att göra rent grytor och ingrodda formar med. Även den helt i naturligt material. Kika in här för att vara med i tävlingen! (tävlingen är öppen tom 12/4)

DSC_0807_S

(Visited 2 012 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!