Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/sockret-ar-var-tids-tobak/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

”Sockret är vår tids tobak”

Hälsa  

Den som väljer lightprodukter för att äta mer hälsosamt gör sig själv en björntjänst. Flera av de värsta sockerfällorna i butiken hittar man nämligen i de fettfria produkterna. Nu varnar Världshälsoorganisationen för det dolda sockret, som forskarna pratar om som ”vår tids tobak”, skriver Expressen.

– Söta drycker och skräpmat serveras överallt och intet ont anande föräldrar köper det till sina barn medan industrin fokuserar på vinst i stället för våra framtida generationers hälsa, säger Simon Capwell, professor i klinisk epidemiologi på universitetet i Liverpool, till Dailymail.

Världshälsoorganisationens rekommenderade högsta intag av socker är 10 teskedar socker per dag. I Storbritannien konsumerar en genomsnittlig medborgare 12 teskedar socker per dag, men vissa så mycket som 46 teskedar per dag. Nu ser det ut som om det rekommenderade intaget kommer att halveras. Världshälsoorganisationen menar att det finns ”överväldigande bevis som kommer ut om sockerhaltiga drycker och annan sockerkonsumtion” som är kopplat till fetma diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Forskare hävdar att matindustrin måste skära ner på sockret i produkterna med minst 30 procent – detta för att förhindra en våg av sjukdomar och död, skriver Expressen.

Lågfettsprodukter lyfts fram som en oväntad bov i dramat. Flera av de hälsosamma alternativen i butikshyllan är nämligen de värsta sockerfällorna. Fettfri yoghurt som inehåller fem teskedar socker, och en konservburk med Heinz tomatsoppa som innehåller fyra teskedar socker.

– Socker är vår tids tobak, säger Simon Capwell.

Läs hela artikeln här.

(Visited 257 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!