Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/superbroccolin-ska-bromsa-cancer/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

“Superbroccolin” ska bromsa cancer

Hälsa  

superbroccoli
Den nya broccoli-sorten ska ge samma effekt som ett löp- eller ett gympapass: den sänker kolesterolet och hämmar tillväxten av cancerceller. Den så kallade “superbroccolin” är här.

Det är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp som provodlat en korsning av en vild broccoli-art från Sicilien med vanlig broccoli, skriver SVT. Den nya broccolin har visat sig ha flera positiva hälsoegenskaper, och överlever till forskarnas förtjusning även i vårt kyligare, nordiska klimat. Ett par tallrikar broccolisoppa på den nya broccoli-arten kan hämma tillväxten av cancerceller, och hjälper kroppen att göra sig av med de gifter vi får i oss när vi andas eller äter.

Glukarofanin hemligheten

Forskaren Richard Mithen från Institutet för Matforskning i Norwich, som förra sommaren publicerade en rapport om hur livsmedel med mycket glukorafanin kan bidra till minskad cancerrisk, besökte Alnarp i samband med upptäckten.

– När man äter den här broccolin går glukorafanin in i kroppens system och slår på alla möjliga försvarsmekanismer, och hjälper en att hålla sig frisk, säger han till SVT.

Enligt forskarna sänker den kolesterolet lika mycket som ett löp- eller gympapass.

Sätter fart på ämnesomsättningen

I ett experiment vid Institutet i Norwich förra sommaren samlade man tre grupper med 48 frivilliga. Under 12 veckor fick en grupp äta superbroccoli, en grupp fick äta vanlig broccoli och en tredje grupp åt ingen broccoli alls. Resultatet visade att den första gruppen, som åt superbroccoli, fått ökad ämnesomsättning och minskad mängd fettsyror i blodet. Forskarna konstaterade då att det var glukorafaninet i broccolin som väckt antioxidantgener, som satt fart på ämnesomsättningen. Det går att läsa om i rapporten från 2013.

Samtidigt har superbroccolin fått mycket kritik, då inga studier gjorts av genmanipulerade grödors långsiktiga effekter på människor. Bakom livsmedlet står dessutom Monsanto – ett av världens mest hatade livsmedelsjättar.

Se SVT:s nyhetsinslag om superbroccolin här:

 

(Visited 268 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!