Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/surkal/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Surkål!

Blogginlägg  

Hej på er!

Jag fortsätter på temat gör-det-själv och tänkte idag dela med mig av hur enkelt det är att göra egen surkål eller andra syrade grönsaker. Jag gör numera alltid surkål själv istället för att köpa. Jag gör en jättestor burk, så räcker det rätt länge. Taktiken är att alltid ha en burk på gång så att man inte riskerar att bli utan! Jag låter min surkål stå till sig i minst 10 dagar innan jag äter av den.

INGREDIENSER
ett ekologiskt vitkålshuvud
salt (jag använder himalaya salt)

DET HÄR BEHÖVER DU
en lagom stor glasburk med tättslutande lock (viktigt att burken är helt ren)
en stor bunke
en träslev att packa burken med
en matberedare eller liknande som kan riva vitkålen. Det går även med ett rivjärn eller genom att strimla kålen tunt med en kniv. Det är dock rätt jobbigt och tidskrävande.

SÅ HÄR GÖR DU

  1. Skär vitkålen i mindre bitar. Kör i matberedare eller liknande till små rivna strimlor.
  2. Lägg i vitkålen i den stora bunken. Strö över ett par teskedar salt, rör runt och låt stå en stund.
  3. Knåda vitkålen med händerna och pressa ut så mycket vätska du bara kan. Vätskan ska du behålla, så låt den ligga kvar i bunken. Det viktigaste med denna procedur är att vattnet ska separeras från kålen. När du fått ut så mycket vatten du kan är det dags att packa ner kålen i din glasburk.
  4. Lägg ner lite kål/vätska i glasburken och pressa ihop så mycket du kan med tex en väl rengjord träslev. Kålen ska vara packad så att det inte är några hålrum med luft i den. Packa burken full, men lämna cirka 5 centimeter så att kålen kan expandera lite, vilket den gör när den fermenteras. Se till så att all kål är täckt av vätska. Hellre för mycket luft i burken än för lite.
  5. Stäng locket och låt burken stå mörkt i sval rumstemperatur i minst 3 dagar innan du smakar på den. Kan du hålla dig så är det bra om kålen står till sig längre, upp till ett par veckor. När du väl öppnar burken ska den förvaras i kylskåp.

dsc_2054_s

(Visited 389 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!