Vacker höstgryta!
BlogginläggDen här rätten är både lättlagad, god och vacker att se på! En riktigt färgsprakande hösträtt, eller vad säger ni?
Jag älskar verkligen hösten och alla fina färger. Vi har en bergknalle som nu täcks av knallröda vackra blad, annars är det faktiskt ganska grönt fortfarande. Björkarna börjar tappa sina löv och nere vid badet har de tagit upp badbryggorna… så visst är hösten på gång, men jag tycker det är vackert och härligt friskt.
Att det kan regna en hel del och inte alls vara vackert och friskt det bortser jag från just nu.
När jag var och handlade häromdagen hittade jag ekologisk KRAV-märkt fläskkarré i bit, som dessutom var riktigt prisvärd. Känns extra bra med ekologiskt så klart.
RECEPT (ca 8 portioner)
Köttet
ca 2 kilo fläskkarré i bit
salt, svartpeppar
lite chilipulver och lite paprika pulver
Såsen
100 gram smör
2 gula lökar
ca 150 gram fryst bladspenat
1 morot
2 dl vatten (eller vätskan från köttet)
2 teskedar gult currypulver
1 tesked chili flakes
salt och svartpeppar
1 tesked garam masala (finns som färdig kryddblandning av tex märket Kockens)
1 kryddmått cayennepepparpulver
1 tesked paprikapulver
1,5 tesked chilipulver
Sätt ugnen på 100 grader. Ta en stor långpanna. Skär köttet i mindre bitar och lägg i långpannan. Krydda. Sätt in i ugnen och låt stå i cirka 1,5 timma.
Ta en stor kastrull. Lägg i köttet och köttsaften. Skär morot och lök i tunna skivor, lägg i grytan. Tillsätt smör, den frysta spenaten och kryddorna samt eventuellt lite vatten. Låt puttra under omrörning tills löken blivit mjuk.
Ät grytan som den är eller servera tex ett blomkålsmos till. Jag serverade med lite rå grönkål och råa rödbetor, gott och även en fröjd för ögat.
Kika gärna in på min blogg Ekofilosophie! Där hittar ni närmare 400 recept för LCHF/paleo-kost och en massa annan kul läsning. Bloggen går att följa på Facebook och Instagram, gör gärna det så missar ni inga av mina dagliga inlägg!