Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/vad-far-din-hud-for-mat/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Vad får din hud för mat?

Blogginlägg  

naturlig

Har du tänkt på att huden är kroppens största organ, ca 2 kvadratmeter stor yta, och att det som hamnar på huden går in i den och kommer in i kroppens system? Att vara noga med maten som vi stoppar i oss är en sak, men hur många av er tänker på att allt vi smörjer in huden med matar vi kroppen med indirekt? Ämnen vi inte vill ha i oss via maten borde vi rimligtvis inte heller vilja ha i oss via huden, eller hur?

Jag tänker så klart på olika hygienartiklar som lotions, smink, deodoranter, schampo och balsam och alla dessa ansiktskrämer för olika områden och önskad funktion som många av oss kvinnor använder dagligen (jag själv är inget undantag!). För ett par år sedan fick jag upp ögonen för vad “vanliga” krämer innehåller och började även läsa på lite mer på innehållsförteckningarna på de hygienprodukter jag använde. Jag googlade, googlade igen, googlade lite till och läste på en hel del och kom fram till att “oj då, här kanske man skulle ändra sina vanor lite”. Jag började sedan leta efter mer naturliga och ekologiska produkter, fria från parabener, mineraloljor och petroliumbaserad skit helt enkelt. Allt som står på en innehållsförteckning som du knappt kan läsa är med största sannolikhet sådant du inte vill ha!

Jag rensade ut badrumsskåpet på alla dyra krämer, parfymer mm och i städskåpet och tvättstugan åkte alla vanliga rengörings- och tvättmedel ut. Dyrt, visst, men när jag hade läst på kände jag inte att jag kunde fortsätta använda alla dessa produkter som innehåller en massa kemikalier. Ju mer jag läser på desto striktare blir jag med vilka produkter som jag tycker känns ok att använda.

Det finns en radda olika miljöcertifieringar och det är inte helt lätt att veta vilka som är värda något när man skrapar på ytan. Det är med andra ord lätt att gå vilse i märkesdjungeln!

I dagsläget har jag gått över helt till att bara använda ekologiskt certifierade produkter för städ, tvätt och rengöring. Jag använder inte vanlig parfym och mitt badrumsskåp består till största del av olika vegetabiliska och ekologiska oljor och produkter som innehåller ett fåtal ingredienser eller så har jag helt enkelt tillverkat dem själv! Jag gör egen deodorant och eget läppbalsam samt har även testat göra egna fetare salvor att smörja in händer och fötter med. Kul, kreativt och funkar riktigt bra!

Självklart krävs det en hel del instudering även gällande naturlig och ekologisk/giftfri hudvård, du kan inte bara smeta in dig med vilken olja som helst utan olika oljor passar olika hudtyper och olika oljor är olika feta eller kanske till och med torra. Dessutom måste du tillföra huden fukt!

Låter detta intressant finns det dels en massa fina bloggar och facebook-grupper där du kan lära dig mer och det finns en radda bra butiker på nätet där du kan köpa råvaror och förpackningar för att börja tillverka egen hudvård.

Värt att nämna är att det kan ta ett tag att hitta produkter som passar just dig och din huds behov. Samma sak gäller med schampo och balsam. Man får testa sig fram och ha lite tålamod! Sedan behöver man ju inte bli helt hard core rabiat och bara tillverka eget, men jag hoppas att detta inlägg kan vara en liten ögonöppnare till att börja läsa på lite om vad “vanliga” hudkrämer mm innehåller och om detta innehåll verkligen är något du vill att din hud ska få äta dagligen i hela livet?

Vill ni läsa lite mer om detta kan ni kika in på min blogg Ekofilosophie, där får ni gärna också ställa frågor om det är något ni funderar på eller vill ha tips om! Eller så skriver ni något i kommentarsfältet här nedan.

PS. bilden ovan är från min resa i Peru och är ett lamadjur som fridfullt mumsar i sig lite gräs 🙂

(Visited 180 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!