ABC-guide: LCHF tips för nybörjare
AktuelltHur gör man när man ska skippa gluten, socker och fuskmat? Bästa tipset är lika enkelt som självklart. Börja med att fylla kylskåp och skafferi med bra grejor! Matkärlek guidar dig som är nybörjare eller vill starta om med bättre matvanor.
I nyaste numret av Matkärlek som nu finns i butik för endast 39 kr hittar du ännu mer inspiration och guider hur du börjar med LCHF!
Här följer en ABC-guide, i LCHF:
A&O – är äkta lågkolhydratmat lagad på bra råvaror. Ekologisk är nästan alltid bäst men med närodlat, småskaligt och lokalproducerat kommer man långt!
Bär – färska eller djupfrysta beroende på säsong – hallon och blåbär. Var försiktig med frukt. Enda frukten du kan äta är grapefrukt i sallader eller smoothies. Men inte banan, äpplen och apelsiner. Det blir för mycket socker.
Charkuterier – kan vara en fälla. Det finns ofta socker i skinka, korv och bacon. Vänd på förpackningen och kolla. Köp ekologiskt och med så lite tillsatser som möjligt. Kostar mer men då får man handla det mer sällan.
Deodoriserat Kokosfett/Olja är kokosfett utan smak. Bra till matlagning om du inte gillar kokossmak. Ät en mat sked om dagen – gärna i kaffe eller te. Så får du i dig nyttigt fett och laurinsyra som mot verkar alzheimer bland annat.
Extra Virgin. Utankallpressade, ekologiska oljor klarar man sig inte! Det ska vara olivolja, kokosfett/olja, rapsolja men helst inte solros, majs, jordnöts eller palmolja. Kallpressat (virgin) är ALLTID bättre än härdat.
Feta, halloumi och färskost. Bra ost med fin syra att ha i matlagning även om det är magrare än vanlig ost. Smulad feta är gott i till exempel köttbullar, biffar, pajer, soppor, röror, och gratänger. Riven halloumi kan användas på samma sätt. Med färskost och feta kan du reda soppor, röror och varma såser.
Grönsaker – avokado, sallad, tomat, blekselleri, gurka och bladgrönsaker som spenat, mangold, rucola och endiver. Purjo, sparris, aubergine, squash och paprika. Allt som växer ovan jord är bra. Även lök och vitlök. Potatis ska du undvika helt, men du kan äta rödbetor, palsternacka och eventuellt morötter i begränsad mängd om du är normalviktig. Bra rotsaker med låg kolhydrathalt är annars rättika, rotselleri och rädisor.
Havets frukter! Ät fisk och skaldjur flera gånger i veckan! Färsk, fryst eller inlagd i olja. Fet fisk som lax, makrill, sill/ sardiner, tonfisk men även vit fisk är okej. Steker du färsk fisk, behåll skinnet på. Det ger lite extra smak och fett.
Ister och ankfett är bra animaliska fetter att steka i.
Jordnötter och cashew ska du skippa helt! Det är inte nötter och innehåller för mycket kolhydrater.
Kål – vit, röd, savoy, bryssel, broccoli, blomkål och kålrabbi. Det finns ännu fler sorter! Ät kål kokt med mycket smör, eller med olivolja och massor av riven parmesan. Stekt i smör eller ugnsrostat med olivolja och kryddor, gratinerat med ost över, i puréer med mycket smör och grädde i.
Lamm är bra kött. Ofta bättre än gris och nöt. Lamm vistas ute, betar gräs och håller land skapet öppet.
Majonnäs och andra feta röror ska du ha i kylen. Gör din egen majo och eget kryddsmör som du kan lägga på ”vanlig” mat för att få upp smak och fetthalt. Samma sak med pesto, tapenade eller smulad feta i crème fraiche med örtkryddor i.
Nötter och fröer – Bra snacks i måttliga mängder men också i sallader och annan mat lagning och bakning. Mandel, hasselnöt, valnöt ger mycket smak och bra tuggmotstånd. Fetast och bäst är nötter som paranötter och macadamia, fast de är ofta dyrare. Linfrö, psyllium och chiafrö är bra för magen. De innehåller mycket fibrer. Sesamfrön är bra till panering, i müsli, pajdeg och annat. Samma sak med kokosflingor.
Ost ju fetare desto bättre. Ost att äta som snacks men också att använda i matlagningen. Riva i såser, soppor, pajer och omeletter. Då får du upp fettprocenten utan att höja kolhydrat halten, vilket grädde gör!
Psyllium i mald form (vanligaste märket heter Fiberhusk) använder du när du ska baka och laga mat. Funkar som gluten men utan biverkningarna. Hela psylliumfrön funkar i müsli och bröd. Finns både mörk och ljus.
Qeso – nja det stavas keso eller cottage cheese. Är en bra proteinkälla och funkar fint i plättar och pannkakor.
Rent kött, inte processade köttprodukter, ska du satsa på. Köp gärna hel kyckling med skinnet på framför bröstfilé. Är det extrapris på anka, kalkon eller gås efter helgerna? Stycka och frys in. Koka buljong på skrovet och gör sedan fond. Ta till vara allt!
Smör ska det vara! På mackan, i såsen, när du steker och bakar. Riktigt smör. Inte margarin! Bregott funkar också.
Tonfisk, sardiner och makrill i burk med ett kokt ägg med eller utan grönt (typ gurka, stjälkselleri, paprika, avokado) är en bra lunch om man är bortrest eller på jobbet. Mycket bra omega3! Häll inte av marinaden/såsen utan ÄT upp den också.
Undvik alla sötsaker. Sugen på en godbit? Välj mörk kvalitets choklad minst 70 procent men helst 86–90 procent. Bra också till bakning och desserter.
Vispgrädde! Det ska vara äkta färsk vispgrädde som innehåller 40 procent fett och inte fuskgrädde med lägre fettprocent som egentligen inte är färsk och innehåller tillsatser som karragenan – E 407.
Yoghurt – turkisk, grekisk eller rysk spelar ingen roll. Bara det är minst 10 procent fett, annars blir det för mycket mjölk socker. Rysk yoghurt innehåller 17 procent fett och är lite dyrare men man kan också blanda en slurk grädde eller crème fraiche i turkisk/grekisk yoghurt för att få upp fettprocenten.
Zatsa på nöt-och mandel-mjöl. Köp färdigmalt eller fixa själv, antingen i handkvarn eller mixer. Går bra att frysa. Mandel eller hasselnötsmjöl? Det är mest en smaksak. Kan vara gott att blanda.
Åliver – bra som snacks eller som tapenade i såser/röror.
Ägg – är världens bästa livsmedel! Billigt, mättande och otroligt användbart. Bunkra flakvis!
Övrigt som är bra att ha är olika kryddblandningar. Gör gärna egna så slipper du tillsatser som ofta ingår. Sist men inte minst – köp in äkta vaniljpulver att smaksätta yoghurt och grädde med till desserter. Eller varför inte lakritspulver?