Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/farska-orter-och-kryddor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Färska örter och kryddor

Blogginlägg  

Sommaren kanske inte riktigt har kommit till västkusten än, men tack vare mycket regn och trots allt en del sol så har min lilla kryddträdgård (i form av krukor som står inomhus!) börjat ta form så att det är dags för skörd.

Dillen, som jag planterat i pallkragen har lite kvar innan det blir skördedags. I mina krukor inomhus har jag persilja, koriander, basilika, oregano och gräslök. Basilikan plockade jag nästan av allt på när jag gjorde min blomkåls couscous i midsomras, persiljan har åkt ner i ett storkok med kryddiga lammfärsbiffar och idag tänkte jag använda i alla fall en del av koriandern i en kycklinggryta. Oreganon får jag nog skörda och frysa in.

Känns väldigt lyxigt att odla lite eget och det fungerar som sagt var jättebra att göra det i krukor inomhus, så är du sugen på att testa men inte har någon trädgård så ta ett par stora krukor och så i och placera dem i ett soligt fönster eller på golvet bredvid.

Förra året frös jag in en massa dill, och den har varit toppen att kunna plocka fram från frysen under vintern. Har bland annat använt den när jag gjort laxpudding.

Just koriander är ju en krydda som man antingen älskar eller hatar. När jag backpackade i Indien så åt jag väldigt mycket mat med koriander, så efter den resan var jag lite trött på koriander ett tag. Men nu gillar jag det verkligen! Det gäller bara att inte använda för mycket då smaken är rätt genomträngande och lätt tar över alla andra smaker. I asien överlag används mycket koriander, men även i Mexico och Nordafrika, där de ingår dels i kryddblandningar dels i färsk form i tex olika salsor.

Du kan så klart också testa att torka dina egenodlade kryddor, är inte helt påläst på hur man gör, så jag fryser bara in dem. Viktigt dock att påsarna är väl förslutna så att inte hela frysen tar lukt av tex koriander.

Recept på kycklinggrytan dyker förr eller senare upp på min blogg Ekofilosophie där du också hittar en massa andra LCHF-recept.

I min pallkrage odlar jag även rädisor och bladspenat, gör du det också? Testa då att slänga ihop min goda sallad med getost! Recept här på Matkärleks hemsida eller klicka på länkade receptet nedan.

Ha en fin sommar och en härlig semester!

DSC_2375

Nyskördad koriander redo att slängas i kycklinggrytan

DSC_2376

Oregano färdig för skörd

DSC_2378

Det som är kvar efter skörd av basilika och persilja

(Visited 256 times, 1 visits today)

Relaterat innehåll

Ljummen sallad med valnötter och getost

En god och lite matigare sallad som serveras ljummen. Passar perfekt till en grillad köttbit, eller ät som den är med tex lite parmaskinka!...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!