Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/har-du-varit-tjock/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Har du varit tjock?

Krönika  

Jag kommer ihåg första gången jag var på besök hos min blivande make som om det var igår. Hans lilla stundentlägenhet på 18 kvm var så olikt min egen att det var som två världar möttes. Nu pratar jag inte bara om att min lägenhet var helt inredd i rosa och hans i svart, nej, jag pratar om vad jag hittade på golvet. Det låg halvätna chipspåsar överallt, två veckor gamla pizzakartonger och när jag slog upp kylskåpet hittade jag 1 kg margarin som ICA reade ut veckan innan.krönikabild

Jag har i perioder tyckt det var tufft att äta LCHF. Inte för själva matens skull eller så, nej, för omgivningens kritik. Jag har dock alltid kommit undan med det, jag har ju ändå alltid varit knubbig. Då finns det en förståelse hos omgivningen. Men min man, han som alltid varit supersmal, han kommer inte undan lika lätt.

Jag har fått frågan många gånger hur jag fångade Martins hjärta. Och effektiv som jag är, tog jag självklart genvägen: hans mage! Jag lagade de mest fantastiska maträtterna, på vispgrädde, riktigt smör och fullfet créme frâiche. Det är svårt att misslyckas med maten när man använder naturliga råvaror. Och snart hade jag min man runt lillfingret. Inte nog med att han fick kilovis med kärlek varje dag, han fick god mat i magen också. Dock så brukade jag koka pasta eller potatis vid sidan om. Osäkerheten som en nyförälskelse föder gjorde att jag inte vågade ta ut svängarna allt för mycket. Riktigt smör var i alla fall ett första steg.

Jag och min man har alltid varit snabba. Vi hittade en livspartner i varandra, en bästa vän och en passionerad älskare. Och jag har aldrig fattar grejen med att vänta! Så efter bara några månader så flyttade vi ihop. Och det var då Martins hälsoresa började. Martin har alltid varit väldigt, erhm, bekväm av sig (läs: lat), och han insåg snabbt att skulle han ha pasta till sin mat så fick han koka den själv. Det kändes ju som tid man kunde lägga på annat, och VIPS var Martin en fullfjädrad LCHF-are!

En helt ny värld öppnade sig för min man! Han har alltid tyckt det var trist att äta, men hans blodsockersvängningar tvingade honom till så jobbiga aktiviteter som att hälla upp cornflakes med mjölk fler gånger om dagen. Nu helt plötsligt räckte det med middag! Han var pigg, stark och energisk ändå. Ur lathet föddes hälsa!

Idag har Martin ätit LCHF i ungefär 2,5 år, men det var inte för än han tog sin ssk-examen för ett år sedan han fick sina första törnar. Kollegorna började glo ner i hans matlåda med dömande blick. “Varför äter du så? Har du varit tjock eller?”. Nej, Martin har aldrig varit tjock, men han vill må bra. Han vill känna sig stark, frisk och pigg och prestera till max på jobbet. Omgivningen får inte ihop den ekvationen. Varför vill en smal människa banta? Mitt svar: LCHF är ingen diet, det är en livsstil. En livsstil som kan anpassas i all oändlighet för att hitta rätt nivå. Har du väl provat LCHF och upptäckt vilka horisonter som öppnar sig, vill du inte gå tillbaka till matkoma, blodsockersvängningar och trötthet.

Min man har en väldig sund syn på mat, och jag avundas honom. Självklart dricker han öl ibland, äter en pizza med kompisarna och tar sig en bit tårta på mormors kalas. Herregud, han är 22 bast! Men medan hans jämnåriga livnär sig på härdade fetter och E-ämnen, så väljer han naturlig mat. 80% bra, 20% skit är hans devis.  Man behöver inte vara tjock för att välja bra mat!

(Visited 3 004 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!