Warning: file_get_contents(http://graph.facebook.com/?id=https://matkarlek.nu/paskgodis-nej-tack/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home/matkarle/domains/matkarlek.nu/wp-content/themes/matkarlek/single.php on line 25

Påskgodis – NEJ TACK!

Krönika  

Hjärtat rusar. Min koncentration glider åt annat håll. Jag känner hur oron kryper på i hela kroppen. Påsken är på intåg. Påsken är här! Något som skall vara positivt och trevligt, förvandlas snart till ångest och oro. För jag vet, jag vet hur snart viljan att vara sockerfri kommer att ställas på prov. Det är ju ändå påsk.krönikabild

I mataffären undviker jag att ta vagn när jag handlar. Det är liksom ingen idé. Affären har bunkrat upp med chokladkaniner, ett extra stort parti godis i lösvikt och geléägg i tusental. Det försvårar framkomligheten markant, och i påsktider är det extra viktigt för oss sockerberoende att kunna röra sig snabbt och smidigt i affären. Lockelserna är överallt. Då menar jag verkligen överallt! I affären, i lunchrummet på jobbet och i de glossiga påskmagasinen från Pressbyrån.

Som sockerberoende gäller i påsktider 3 budord: 1. ALDRIG vara hungrig. 2. ALDRIG “bara smaka en bit”. Och: 3. ALLTID ha en flyktväg ut ur affären. Jag måste nämligen kunna ta mig snabbt ut för att inte börja deala med mig själv om jag ska köpa den där guldiga chokladkaninen med bjällra runt halsen eller inte.

Påsken skiljer sig markant från en vanlig helg. Överallt matas vi med budskapet om att vi ska unna oss. Vi ska unna oss gott. Unna oss påskägg. Unna oss socker. Det är helt plötsligt okej att hoppa över träningen och sitta och trycka i oss mängder av mat i flera dagar. Det är ju ändå påsk. Och dessa argument ääälskar mitt sockertroll! Jag riktigt känner hur hon har laddat upp i veckor för att fullständigt meja ner mig med undanflykter och ursäkter! Det är ju ändå påsk.

När jag var liten visade jag och mina kamrater stolt upp våra påskägg för varandra. Den som hade störst påskägg hade bäst föräldrar. Den som hade störst hade mysigast längst. Den som hade störst vann. Under flera dagar trycktes det sockerstinn must och dignande dessertbord. Vi barn gick från dörr till dörr med hemmagjorda påskbrev och tiggde godis av grannen. Att påsk är lika med en outsinlig källa till socker blev snabbt inpräntat i oss barn. Vi blev som Pavlovs hundar när löftet om Påskharen kom upp på bordet. En betingning så stark som löftet om socker är inte helt lätt att bara skaka av sig i vuxenlivet, fråga mitt sockertroll så får du se!

När påsken väl är över och vi knubbat till oss ordentligt kommer nästa budord! BEACH 2015! Helt plötsligt fylls gymmet till max och löpbanden går på högvarv. Här ska påskafläsket bort! 2 veckor senare är det lika tomt som i stadskärnan på långfredagen. Och jag förundras, vilken affärsidé.

Vi har en hel befolkning på droger. Ett begär som kräver mer och mer och mer att bli tillfredsställt. En drog som bäddas in i rosa skimmer och mysigt fluff i sann högtidsanda. Men så fort högtiden är slut, rycks mysfilten bort och ersätts med ångestmolnet. Det är dags för gymkort och svindyra bantningskurer!  Och här står vi. Sockerberoende, feta och fattiga. Och marknadskrafterna pekar på oss med sitt långa dömande finger. Hah! Gick du på en lätta? Ut och spring med dig tjockis! Vi sväljer lögnen år efter år efter år.

Kanske kan det vara denna påsk som Pavlovs hundar gör revolt? Det tänker jag göra. Det räcker nu. Det är några dagar kvar till påsk, men jag har redan avvärjt ett tiotal slagsmål med min värsta fiende. Jag vill inte ha något godis i mitt påskägg. Jag vill inte stirra ner i botten med ångestfyllt inre. Jag vill inte plåga mig med svält och hetsträning veckorna efter! Mitt påskägg kommer istället vara fyllt med glädje, sociala tillställningar, skratt och närhet. Mitt påskägg kommer vara fyllt med nyttig mat och härlig träning. Och vet du vad? Jag tror mitt påskägg är störst!

(Visited 2 544 times, 1 visits today)
  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!