Currykyckling med kokos och lime
Asiatiska kryddor och kokos är snart lika självklara inslag i vår moderna svenska husmanskost som spaghetti och köttfärssås. Det är kanske inte så konstigt att vi nordbor längtar efter heta smaker då och då.
Antal: 4- 6 portioner
- Energi: 606 kcal
- Protein: 35 gram/portion
- Fett: 50 gram/portion
- Kolhydrater: 15 gram/portion
Ingredienser
- 2 stjälkar citrongräs
- 2 msk kokosolja
- 1 msk curry
- 600 g kycklinglårfilé
- salt, peppar
- 2 gula lökar eller 1 stor purjolök
- 50 g färsk ingefära, finhackad
- 2 vitlöksklyftor
- 2 röda paprikor, skivade
- 1/2 chilipeppar, finhackad
- 1 burk kokoskräm
- 1 lime, zesten
- BLOMKÅLSRIS
- 1 blomkålshuvud, 1 kg
- 2 msk kokosolja
- 1 krm peppar
- 2 krm salt
Gör så här
- Krossa den grova delen av citrongräset med bredsidan av en kockkniv eller en mortel.
- Strimla kycklingen i grova bitar. Hetta försiktigt upp kokosoljan i en wokpanna eller rejäl stekpanna med höga kanter. Fräs citrongräset och curryn. Tillsätt hälften av kycklingen och fräs på medelhög värme tills strimlorna fått fin färg. Salta och peppra.
- Ställ åt sidan och stek resten av kycklingen på samma vis, tillsätt eventuellt lite mer currypasta i andra omgången. Citrongräset kan ligga kvar.
- Nu är det dags skära lök/purjolök i klyftor/bitar och fräsa dem
i samma panna tillsammans med övriga grönsaker och finhackad vitlök. Grönsakerna ska få fin färg men behålla sin krispighet. - Tillsätt kokoskrämen och kycklingen och låt puttra 5–10 minuter tills allt är genomvarmt. Ta upp citrongräset och strö över limeskalet. Serveras med lättkokt riven blomkål i stället för ris.
- Skär bort blad och stock från blomkålen och dela. Riv grovt i matberedaren eller med rivjärn. Stek i kokosolja och krydda.
Fotograf: Emma Shevtzoff














