Överkörd spanjor

Ajo Pollo heter den här rätten på originalspråket. Det vill säga vitlökskyckling. Den serverades på en vägkrog på Gran Canaria. Bland övriga gäster fanns ett helt gäng spanska trafikpoliser som drack både rödvin och whiskygroggar till maten.
Antal: 4 portioner
  • Energi: 800 kcal
  • Protein: 80 gram/portion
  • Fett: 52 gram/portion
  • Kolhydrater: 4 gram/portion

Ingredienser

  • 1 normalstor kyckling, cirka 1,3 kg
  • 2 msk olivolja
  • 5-10 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 citron, saften
  • 1 dl persilja, finhackad
  • salt, peppar
  • 1 tsk örtkrydda
  • 1-2 dl aioli
  • SERVERING
  • 800 g savoykål
  • 2 msk olivolja
  • salt, peppar

Gör så här

  1. Glöm allt du lärt dig om hur man ska stycka kyckling. Här ska kycklingen styckas brutalt i jämnstora bitar.
  2. Fördela bitarna på en smord ugnsplåt eller en långpanna. Salta och peppra ordentligt och strö över vitlöken och persiljan. Till sist häller du över citronsaften.
  3. Stek på hög värme, 225–250 grader, tills bitarna fått fin färg och vitlökskivorna är brunrostade. Det kan ta 30–40 minuter beroende på hur stora kycklingdelarna är. Möjligen kan man sänka värmen mot slutet.
  4. Servera med aioli och en matig sallad eller annan god sidorätt, till exempel pommesen på sidan 111.

TIPS! Vill du inte stycka kycklingen själv kan du välja färdigstyckade kycklingdelar som lår och klubba. Och om ni är många runt matbordet så är det bara göra dubbel sats i långpanna!

Receptförfattare:

Fotograf: Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

Fyllda paprikor

Kreta är ett av mina favoritresmål. Detta recept är en mycket fri tolkning av ”Stuffed Peppers” som bjöds på en liten taverna för några somrar sedan....

Paprikasoppa

EN HELT VEGETARISK soppa med djup och fin smak av rostade grönsaker. Kan serveras som huvudrätt tillsammans med ostchips eller som förrätt....

Pestolax i ugn

Enkel med lyxig är pestolaxen som passar till såväl vardag som fest. Är man ensam kan man göra två portionsbitar lax och spara ena biten till nästa da...

Grekisk kycklinggryta

Skala gul lök och vitlök. Dela gula löken i klyftor. Vitlöksklyftorna ska vara hela. Börja med att steka kycklingen i olivolja tills den fått färg. Sa...

Lammfärsbiffar med fetaost och ajvarsås

1. Blanda ihop alla ingredienserna och forma 8 avlånga biffar. Stek på medelhög värme med både smör och olivolja i minst 10 minuter eller tills biffar...

Paj med sardeller och lök

Lökpaj med fin sälta från sardeller och oliver....

Parmalindade laxspett

Less i more! Lax, färsk basilika och parmaskinka. Det behövs inte mer för att fixa smakrika spett....

Kycklingsallad med currymajonnäs

ÖVERRASKANDE GOD är denna matiga sallad som kan göras med överblivna kyckling- och kalkonrester....

Italienska kycklingnuggets med avokadosallad

EN SMAKRIK VARIANT på Chicken Nuggets. Fast med parmesan och örtkryddor i paneringen....

Quiche Lorraine

1. Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck degen i en springform och nagga botten med gaffel, l...

Överkörd spanjor

Ajo Pollo heter den här rätten på originalspråket. Det vill säga vitlökskyckling. Den serverades på en vägkrog på Gran Canaria. Bland övriga gäster fa...

Överkörd spanjor

Ajo Pollo heter den här rätten på originalspråket. Det vill säga vitlökskyckling. Den serverades på en vägkrog på Gran Canaria. Bland övriga gäster fa...

Överkörd spanjor

Ajo Pollo heter den här rätten på originalspråket. Det vill säga vitlökskyckling. Den serverades på en vägkrog på Gran Canaria. Bland övriga gäster fa...

Överkörd spanjor

Ajo Pollo heter den här rätten på originalspråket. Det vill säga vitlökskyckling. Den serverades på en vägkrog på Gran Canaria. Bland övriga gäster fa...

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!