Paj med sardeller och lök

- Energi: 510 kcal
- Protein: 15 gram/portion
- Fett: 48 gram/portion
- Kolhydrater: 4 gram/portion
Ingredienser
Pajbotten
- 3 dl mandelmjöl
- 1/2 skalade sesamfrön
- 1 msk fiberhusk
- 1/2 tsk salt
- 40 g smör
- 1 ägg
Äggstanning
- 4-5 ägg
- 2-3 dl vispgrädde eller crème fraîche
- salt & peppar
Fyllning
- 3-4 gula lökar, skivade
- 2 msk smör, kokos- eller olivolja
- 1 tsk timjan eller oregano, torkad
- salt & peppar
- 1 burk sardeller
- 200 g riven ost
Gör så här
Gör i ordning pajbotten och äggstanning först. Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer, tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck degen i en springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 minuter. Du kan förgrädda i 7-8 minuter men jag brukar hoppa över det momentet.
Vispa ihop ägg, vispgrädde eller crème fraîche, salta och peppra. Bryn den tunt skivade löken på medelhög värme tills den fått fin färg. Den får inte brännas, krydda och låt svalna innan du lägger löken i pajskalet. Lägg ner sardellfiléerna i ett fint mönster.
Blanda osten i äggstanningen och häll över. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter.
Fotograf: Emma Shevtzoff