Paj med sardeller och lök

Lökpaj med fin sälta från sardeller och oliver.
Antal: 6 portioner
  • Energi: 510 kcal
  • Protein: 15 gram/portion
  • Fett: 48 gram/portion
  • Kolhydrater: 4 gram/portion

Ingredienser

  • Pajbotten

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1/2 skalade sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 tsk salt
  • 40 g smör
  • 1 ägg
  • Äggstanning

  • 4-5 ägg
  • 2-3 dl vispgrädde eller crème fraîche
  • salt & peppar
  • Fyllning

  • 3-4 gula lökar, skivade
  • 2 msk smör, kokos- eller olivolja
  • 1 tsk timjan eller oregano, torkad
  • salt & peppar
  • 1 burk sardeller
  • 200 g riven ost

Gör så här

Gör i ordning pajbotten och äggstanning först. Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer, tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck degen i en springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp cirka 30 minuter. Du kan förgrädda i 7-8 minuter men jag brukar hoppa över det momentet.

Vispa ihop ägg, vispgrädde eller crème fraîche, salta och peppra. Bryn den tunt skivade löken på medelhög värme tills den fått fin färg. Den får inte brännas, krydda och låt svalna innan du lägger löken i pajskalet. Lägg ner sardellfiléerna i ett fint mönster.

Blanda osten i äggstanningen och häll över. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter.

Receptförfattare:

Fotograf: Emma Shevtzoff

Relaterat innehåll

Tomatsallad med kapris

Enkel men mycket smakrik tomatsallad med kapris....

Gräslök- och vitlökssill

Inlagd sill: Koka upp ättikan, vattnet och sötning tills den löst sig. Låt svalna. Skölj sillfiléerna och skär dem i bitar. Skär lök, morot och ingefä...

Ostbakelser

Dessa ostbakelser fungerar perfekt som förrätt med rom, skaldjur eller med smörstekta kantareller. Annars passar de fint bara som de är med en mustig ...

Rättikagratäng

Denna krämiga gratäng passar perfekt till lammsteken men också till kallskuret som rökt fårfiol....

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!