Kycklingpaj i mandelskal

- Energi: 672 kcal
- Protein: 35 gram/portion
- Fett: 56 gram/portion
- Kolhydrater: 7 gram/portion
Ingredienser
Pajskal
- 3 dl mandelmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 krm salt
- 50 g smör
- 1 ägg
Fyllning
- 50 g smör
- 200 g champinjoner, i skivor
- 10 cm purjolök, ca 2 dl strimlad
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk chiliflingor
- 1 tsk dragon, torkad
- 1 tsk körvel, torkad
- 1 tsk persilja, torkad
- 1 msk glutenfri tamarisoja
- 1 msk vit balsamvinäger
- 400 g färdigkokt kycklingkött i bitar
Äggstanning
- 3 ägg
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl lagrad ost, riven
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
Gör så här
Pajskal:
Blanda mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar, lägg i mjölblandningen och knäck i ägget. Arbeta snabbt ihop degen tills smöret blandats väl med mjölet. Degen blir rätt lös så fördela den i en smord form med hjälp av en slickepott. Lägg en bit plastfilm över formen och använd fingrarna för att pressa ut degen över botten och upp mot kanten så pajskalet blir riktigt jämt • Ställ in formen i kylen att stelna i 30 minuter. Tag sedan bort plasten och förgrädda skalet i 5 minuter på 200 grader.
Äggstanning:
Bryn smöret lätt och stek svamp och purjo ett par minuter så de får lite färg. Krydda med salt, chili och örter. Häll över soja och vinäger och låt koka in. Tillsätt kycklingen och låt fräsa med ett par minuter. Lägg fyllningen i det förgräddade skalet och vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll över fyllningen och bred ut ett jämnt lager över hela pajen. Grädda i 30–40 minuter på 175 grader.
Birgittas blogg hittar du här!
Fotograf: Mikael Eriksson