Kycklingpaj i mandelskal

Birgittas bästa glutenfria pajskal med härlig fyllning av svamp, purjo, kyckling och massor av örter!
Antal: 4-6 portioner
  • Energi: 672 kcal
  • Protein: 35 gram/portion
  • Fett: 56 gram/portion
  • Kolhydrater: 7 gram/portion

Ingredienser

  • Pajskal

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • Fyllning

  • 50 g smör
  • 200 g champinjoner, i skivor
  • 10 cm purjolök, ca 2 dl strimlad
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk chiliflingor
  • 1 tsk dragon, torkad
  • 1 tsk körvel, torkad
  • 1 tsk persilja, torkad
  • 1 msk glutenfri tamarisoja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 400 g färdigkokt kycklingkött i bitar
  • Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl lagrad ost, riven
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

Pajskal:

Blanda mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar, lägg i mjölblandningen och knäck i ägget. Arbeta snabbt ihop degen tills smöret blandats väl med mjölet. Degen blir rätt lös så fördela den i en smord form med hjälp av en slickepott. Lägg en bit plastfilm över formen och använd fingrarna för att pressa ut degen över botten och upp mot kanten så pajskalet blir riktigt jämt • Ställ in formen i kylen att stelna i 30 minuter. Tag sedan bort plasten och förgrädda skalet i 5 minuter på 200 grader.

Äggstanning:

Bryn smöret lätt och stek svamp och purjo ett par minuter så de får lite färg. Krydda med salt, chili och örter. Häll över soja och vinäger och låt koka in. Tillsätt kycklingen och låt fräsa med ett par minuter. Lägg fyllningen i det förgräddade skalet och vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Häll över fyllningen och bred ut ett jämnt lager över hela pajen. Grädda i 30–40 minuter på 175 grader.

Birgittas blogg hittar du här!

Receptförfattare:

Fotograf: Mikael Eriksson

Relaterat innehåll

Kycklingburgare med persilja och sambal oelek

Hacka persiljan fint och blanda samman alla ingredienser. Forma till fyra biffar och stek i smör på medelvärme, några minuter på varje sida, tills de ...

Kycklingköttbullar med timjan och vitlök

Blanda samman allt till köttbullarna och forma till bullar med fuktiga händer. Stek på medelvärme 5–10 minuter. Servera gärna med ugnsrostad kål och e...

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver

Riktig slowfood! Grytan får puttra på i en elektrisk slow cooker men det blir lika gott om den får koka sakta på spisen eller i ugnen....

Kycklinggryta med chipotle

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i smör. Häll sedan över allt utom salami och oliver, låt puttra cirka 10–15 minuter. Lägg i oliverna och salam...

Italienska nuggets

En smakrik variant på Chicken Nuggets. Fast med parmesan och örtkryddor i glutenfria paneringen....

Salami- och pestofyllda kycklingfiléer

Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingen några minuter i smör så att den får fin färg. Salta och peppra. Låt svalna lite och skär sedan snitt i kyckl...

Sesampanerad kyckling med parmesansmör

Förbered parmesansmöret genom att blanda ingredienserna och rulla in i plastfilm och låt stelna i kyl eller frys någon timme innan servering. Panera k...

Kycklingrulader med purjolök- och kålfyllning

Detta är en smarrig allt-i-ett-rätt. Det enda som behövs till är en härlig sallad och en god olivolja....

  • Recept
  • Reportage
  • Inspiration
  • Erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!