Mejerifri tomatpaj

- Energi: 712 kcal
- Protein: 16 gram/portion
- Fett: 70 gram/portion
- Kolhydrater: 7 gram/portion
Ingredienser
Pajbotten
- 2 dl mandelmjöl
- 1/2 dl sesamfrön
- 1/2 dl kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 krm salt
- 1 ägg
- 3 msk rapsolja, kallpressad, ekologisk
- 1/2 dl vatten
Fyllning
- 400 g gula tomater
- 4 ägg
- 2 dl aioli eller majonnäs
- 3 msk kapris
- 12 valnötter, grovt hackade (ersätt med pumpakärnor om du inte gillar valnötter)
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Baka dem i 20–30 minuter så försvinner en del av vätskan.
Gör under tiden i ordning pajdegen. Mixa de torra ingredienserna och tillsätt ägget, oljan och vattnet. Mixa lite tills det blir en fast degboll. Bred ut med slickepott/spatel eller tryck ut med oljade fingrar direkt i en pajform, 24 cm, med löstagbar botten eller en vanlig springform. Låt vila i kylen en kvart. Skalet behöver inte förgräddas.
Vispa ihop ägg och aioli. Fördela tomaterna på pajbotten. Lägg på kaprisen och valnötterna/pumpafrön och slå på äggstanningen.
Grädda i cirka 30 minuter. Kolla och låt eventuellt stå ytterligare fem minuter.
Fotograf: Emma Shevtzoff