Shrimp Saganaki
- Energi: 295 kcal
- Protein: 15 gram/portion
- Fett: 17 gram/portion
- Kolhydrater: 10 gram/portion
Ingredienser
- 4 tomater
- 2 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor - finhackade
- 1 gul lök - hackad
- 2 krm chiliflingor
- 1 dl krossade tomater
- 1 tsk torkad oregano
- 0,5 dl vitt vin
- 0,5 fiskbuljongtärning
- 0,5 msk tamarisoja
- salt & peppar
- hackad färsk persilja
- 150 g skalade räkor
- 150 g feta- eller saganakiost
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader. Skålla tomaterna, skala dem och hacka fint. Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt lök och stek tills den mjuknat, cirka 5 minuter. Tillsätt tomaterna, chilin och vitlök och fräs. Rör ner tomatkross, oregano, vin, fiskbuljong och soja. Sjud tills såsen tjocknat. Smaka av med salt och peppar. Ta bort från värmen. Rör ner persilja. Häll i ugnsfast form, lägg i räkorna och toppa med fetaosten som du smulat eller rivit på järn Gratinera i 15 minuter. Servera med smörstekt solrosbröd och en liten grekisk sallad – oliver, fetaost, tomat, rödlök och salladshuvud.
SAGANAKI är en grekisk delikatessost som äts stekt och gärna serveras med citron. Till skillnad från den cypriotiska halloumin smälter saganaki.
Fotograf: Annie Anderberg













